Budapest karácsonyi vására a második legszebb Európában

A Best European Destinations weboldal több mint 200 ezer szavazat alapján Budapestnek ítélte oda a második helyezést a legszebb karácsonyi vásárok versenyében. A tavalyi vásárokat vizsgálva Tallinn, az észt főváros lett az első – írja a turizmus.com.

Karácsonyi vásár TallinnbanForrás: Guillaume Speurt/wikipedia.org

A 16-os listán szereplő városok karácsonyi piacainak más és más a hangulata. Tallinn azzal nyert, hogy az advent ebben a régi Hanza-városban valóban emlékeztet a régi időkre. Az óváros és a hatalmas fenyőfa speciális hangulatot teremt, nem beszélve a forralt bor és pörkölt mandula illatáról. Itt a legkedveltebb ajándékok között vannak a méhviasz gyertyák, a kézzel kötött gyapjú pulóverek, a karácsonyi díszek, valamint az üveg és porcelán ajándéktárgyak.

Budapest karácsonyi vásárai közül a Bazilikánál lévőt emeli ki a szervezet, amelynek fényfestése különlegesen látványos. A standok és maga a piac kínálata különleges, az ételspecialitásai közül pedig a flódnit tartotta a legfinomabbnak az a csapat, amelynek tagjai nálunk jártak.

Izgalmas vonzerőként említik a háromdimenziós diavetítéseket és animációs filmeket a karácsonyi és bibliai történetekkel, amelyek a piacon minden nap megjelennek a székesegyház homlokfalán. Az ingyenes jégpálya szintén nagyon népszerű, különösen a gyermekes családok körében.

Budapest legrégebbi és leghíresebb karácsonyi vásáráról, a Vörösmarty tériről sem feledkeztek meg. Az árucikkek közül a szép kézműves termékeket emelik ki, a programok közül pedig a gyermekek kórusait. Az ünnepi gyertyák finom, mézes illataromája tovább fokozza a karácsonyi hangulatot.

Forrás: John/wikipedia.org

Strasbourg, a világ legrégebbi hasonló rendezvényével a harmadik helyen végzett, ezután Bécs, Berlin, Brüsszel, Koppenhága, Stockholm, Prága, Poznan, Aachen, London, Bázel, Riga, Bologna és Lübeck következik a 16-os listán. Érdekesség, hogy némelyik karácsonyi vásár már december 21-én bezár, de több is nyitva tart egészen január végéig.

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek