Magyar karácsonyi hagyományokról mesélnek New York-ban

„Angyal zenéje, gyertyafény" - Régi korok karácsonya címmel nyílik kiállítás New Yorkban a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum és a New York-i Magyar Ház közös szervezésében. A tárlat a New York-i Magyar Adventi Fesztivál programjainak része.

A New York-i Magyar Adventi Fesztiválon magyar karácsonyi szokásokat és hagyományokat mutatnak be, amelyeket ki is próbálhatnak az érdeklődők.

Adventi koszorúkForrás: Facebook / New York-i Magyar Ház - Hungarian House of New York

A Skanzen kiállításából megtudhatják, milyen volt a paraszti karácsony, amely az adventi várakozás után az ünnepkör csúcspontját jelentette. A német területekről begyűrűző szokás szerint feldíszítették a fenyőfát a paraszti családokban is. Ha erre nem volt lehetőség, akkor tövis- és léckarácsonyfát állítottak, lúdtollal vontak be gyümölcsfaágat, feldíszítették a muskátlit vagy a mestergerendáról borókaágat lógattak a szobába.

A fákra kerülő díszeknek és édességeknek is megvolt a maga szerepe. A kiállításból azt is megtudhatjuk, hogyan ünnepeltek a városi otthonokban, mióta eszünk szaloncukrot, és hogyan fújják még ma is az üveg karácsonyfadíszeket. Fotók és tárgyak sokasága, izgalmas installációk és filmek idézik meg a régmúlt és a közelmúlt karácsonyok pillanatait.

A workshopok során mézeskalács-készítő, szalmafonó, kékfestő, népi ékszer-készítő, szövő, csipkeverő mesterek segítségével készíthetnek ajándékot az érdeklődők.

A kiállítás mellett a fesztivál ideje alatt magyarországi adventi népszokásokkal, népzenei és tánc bemutatókkal, kézműves programokkal várják a New York-i magyar közösség mellett az amerikai vendégeket is - áll a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szerkesztőségünkbe érkezett programajánlójában.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek