Egy amerikai bajor kisvárosban jártunk, ahol egész évben karácsony van

Annyira rajong a karácsonyért, hogy már most számolja a napokat? Imádja a díszeket, a havas tájat, a Csendes éjt? Tudunk egy helyet, amit önnek találtak ki: egy igazi bajor városkát. A nehezítés annyi, hogy nem Németországban található, hanem Amerikában, Michigan államban. Tartson velünk Frankenmuthba, ahol egész évben karácsony van!

Amerikai kalandozásaink során a Yosemite Nemzeti Park és környéke, majd több híres világváros (New York, San Francisco, Los Angeles, Las Vegas, Atlanta és Chicago) után egy egészen apró, alig 5000 lakosú amerikai várost is megnéztünk magunknak.

Bajor falu Michigan államban Galéria: Ahol egész évben karácsony vanlehoczkim / Travelo

Frankenmuth egészen bizarr hely, nem egy tipikus amerikai kisváros. Főleg az Európából érkezők számára. Tüchtig bajor házak, idilli patak, sörfőzde, német ételeket kínáló fogadók, az angol mellett helyenként német nyelvű feliratok zavarják össze az utazót. No meg a karácsonyi díszkivilágítás a város egy részén. Évszaktól függetlenül. Ha a saját szemünkkel nem látjuk, senki nem győz meg róla, hogy ez a hely tényleg létezik.

Dióhéjban a környékről
Michigan állam az USA északi részén, a Nagy-tavaknál található, Kanadával határos. Legnagyobb és leghíresebb városa Detroit. A Wikipedia szerint az állam lakosságának 21,8%-a német származásúnak tartja magát, több település is visel német nevet erre. Frankenmuth első telepesei protestánsok voltak, a helyi indiánok megtérítésének céljával érkeztek 1845-ben. A későbbiekben számos család csatlakozott hozzájuk a mai bajor területekről. Így találunk a környéken Frankenlust, Frankentrost és Frankenhilf nevű településeket is.

A város legfőbb látványossága a Bronner's Christmas Wonderland, amely a világ legnagyobb karácsonyi áruházaként hirdeti magát. A boltot 1945-ben alapították, évente 2 millió látogatót fogad, egész évben karácsonyi dalok szólnak, és kizárólag karácsonykor nincs nyitva. Ausztria engedélyével a szomszédos telken még az oberndorfi kápolna mását is megépítették, ahonnan a Csendes éj című karácsonyi dal világhódító útjára indult.

A Bronner's elképesztő alapterületű üzletében a díszeken és girlandokon kívül műfenyőket, asztali méretű és akár egész szobát elfoglaló betlehemes jelenetet, Hanuka- és Kwanzaa-kellékeket, karácsonyi díszkivilágítást és képeslapokat is tartanak. A forgalmukat jól mutatja, hogy csak díszből évente 600 000 darabot, képeslapból pedig 150 ezret adnak el.

Ez pont így fest a nyár kellős közepén is Galéria: Ahol egész évben karácsony vanlehoczkim / Travelo

 A kínálat finoman szólva is egyenetlen színvonalú: nehéz elképzelni például, hogy vannak, akik a karácsonyfát a kedvenc focicsapatuk színeivel és logójával, vagy körömlakkos üvegeket mintázó díszekkel szeretnék feldísziteni. Márpedig vannak. Pedig – és akkor most még a jobb verziót nézzük, mely szerint nem a családi karácsonyfára kerül a körömlakkos üveget mintázó dísz –, az a manikűrös sem feltétlenül a magas minőséget kommunikálja magáról, ahol a kirakatban csillámos bevonatú, fröccsöntött díszek lógnak. Ízléses díszeket inkább máshol keressenek. Főleg, mert kicsit sokat utaznának így: többnek a céduláján az állt, hogy "Made in Hungary". De az élmény tényleg egyedi. Karácsony előtt a ráhangolódás miatt érdemes Frankenmuthba menni, nyáron pedig azért, mert igazán vicces.

Repüljön az AirFrance-KLM-mel!
CHICAGO
AirFrance - KLM: 182 900 HUF-tól
Az ár bruttó ár, minden adót és díjat tartalmaz a www.airfrance.hu és a www.klm.hu weboldalakon történt foglalás esetén. Az árfolyamváltozások és adóváltozások befolyásolhatják a foglalás idején aktuális díjakat. Utazási időszak: 2014. október 1-május 14. A tájékoztatás nem teljeskörű, további információért, valamint internetes foglalásért kérjük látogassa meg a www.airfrance.hu és a
www.klm.hu weboldalakat, vagy keresse utazási irodáját. (X)

Frankenmuth lakói pedig zavarbaejtően kedvesek. Persze ez a munkájuk része is, hiszen a városka legfőbb bevétele az idegenforgalomból és a vendéglátásból származik. Igazi bajor fogadók mintájára épített Zehnder's éttermében házias német ételeket, bajor import söröket és a helyi Frankenmuth sörfőzde kézműves söreit szolgálják fel. A Bavarian Inn nevű szálloda különlegessége pedig az, hogy minden szobáját egy német telepes családról nevezték el, és a falait az adott család története és képei díszítik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek