Hófehér pávák, királyi kastélyok és egy csipetnyi hygge Koppenhágából

Ha a hygge (ejtsük: hügge) kifejezés kerül szóba egy beszélgetés során, akkor ezt a hirtelen mindenhol felbukkanó, szinte megmagyarázhatatlan dán életstílust vagy érzést, általában a téllel kötjük össze: puha és meleg takarókkal, szőrös papucsokkal és lágy gyertyafénnyel. Pedig nem kell a hidegre várni ahhoz, hogy ezt a lelkiállapotot átélhessük, hiszen Koppenhága maga a hygge, bármilyen évszakban érkezzünk is ide.

Dánia amolyan globális mintaképe a civilizált társadalomnak. Progresszív politikájával, várostervezésével, egyedi dizájnjával - ami nem túl sok és nem is kevés -, építészeti stílusával és a fenntarthatóságra törekvéseivel kiemelkedik a tömegből. És akkor még nem is említettük fővárosának, Koppenhágának az újításait - a városi bicikli kultúrájától kezdve az északi kulináris mozgalmakig.

Forrás: facebook / Tivoli

Ilyen innovatív és ihletett környezetben nem nehéz rálelni az olyan terekre, ahol megtapasztalható a hygge, ami az élet apró örömeiről szól; arról az időről, amit minőségi módon töltünk el, és azokról a helyekről, amik egyszerűen bájosak és jó hangulatot árasztanak.

Forrás: facebook/BAX/Bax Lindhardt

Koppenhágában sok ilyen hely van, de ahogy a képeken is látszik, nincs még egy olyan, mint a varázslatos Tivoli Kertek. A kert a város szíve, kevés ennél bájosabb témaparkot találni a világon. Tele van varázslattal és furcsaságokkal: például egy kínai pagodával, egy csónakázó tóval, mívesen kialakított lámpásokkal, szabadon sétálgató pávákkal és pislákoló tündérfényekkel a fák közt.

Forrás: facebook / Tivoli

Sőt, ebben ez évben ünneplik a park 175. évfordulóját, így mindennaposak (kivétel péntekenként) a maszkos, zenés, táncos felvonulások. De emellett garantált a nyugalom és az említett hygge érzés is, főleg, ha leülünk valamelyik kis étterem vagy kávézó teraszán. Közülük is a legajánlottabb a Cakenhagen kávézó, ami csakis az apró süteményeknek és tortácskáknak szentelte magát.

Forrás: facebook/Tivoli-Lasse Salling

A Tivoli Kertekben nyaranta számos jazz, klasszikus és rock zenei koncertet szerveznek a park több pontján is. Így miután körbejártuk a hangulathoz illő körhintákat, tulipános kerteket, hidakat és pagodákat, megtapasztalhatunk egy kis Tivoli varázslatot is. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek