Amszterdam nem akar több turistákat célzó üzletet

  Amszterdam nem akar több turistákat célzó üzletet.

   

   A túlzott turizmussal szemben Európa több népszerű célpontja is fellépett már, most Amszterdamon a sor. Az indoklás: nem akarják, hogy a városközpontból „Disney-falu" legyen – írja a Condé Nast Traveler.

  Fotó: Insights / Getty Images Hungary

   A múlt héten a városvezetés bejelentette, hogy a jövőben nem nyílhat több jegyáruda, kerékpárkölcsönző és sajtbolt sem a turisták által frekventált városrészeken. A tiltás olyan üzletekre is vonatkozik, melyek azonnal fogyasztható terméket kínálnak, például fagyit, gofrit vagy fánkot. Ezek számát a városközpontnak számító, nagyjából 40 utcában korlátozzák.

  A helyzet jelenleg az, hogy a fentiekhez hasonló üzletből 280 van a belvárosban, az Amszterdamba látogató turisták száma pedig egyre nő: most már évi 17 millió látogatóra számítanak.

  Ehhez fogható döntés még egy városban sem született, véli Amszterdam polgármester-helyettese, aki hozzátette: csak ugyanabból nyílik egyre több és több, ami nem tesz jót a városban az életminőségnek.

  A múlt hónapban egyébként azt is bejelentették, hogy tervezik megemelni a vendégéjszakák után fizetendő turistaadót, ami ésszerű döntésnek tűnik, hiszen az Airbnb 10 százalékban felelős azért, hogy egyre több turista keresi fel az egyébként is sokak számára vonzó várost.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!