Velence polgármestere hezitál az óriás tengerjárók miatt

  És ezért még azt a fotókiállítást is elhalasztotta Luigi Brugnaro, amely a lagúnákon közlekedő óriási tengerjáró hajók környezeti hatásait mutatta volna be. Nagyon keresik a megoldást egy alternatív közlekedési útvonalra, de egyelőre nem találják.

  Gianni Berengo Gardin olasz fotóművész felvételei a tíz emeletnél is magasabb, a Szent Márk teret is beárnyékoló "szörnyhajók" jelenlétét dokumentálják. A kiállítást Milánó után Velencében akarták bemutatni a dózsepalotában. A szeptember 18-ra tervezett megnyitót azonban Luigi Brugnaro velencei polgármester egyelőre ismeretlen időpontra halasztotta - írja az MTI.

  A polgármester azzal érvelt, hogy a kiállítás negatív képet fest a csatornák hajóforgalmáról, miközben a város vezetése azon dolgozik, hogy megoldást találjon egy alternatív közlekedési útvonal kiépítésével.

  A hatalmas tengerjáróknak régóta tervezett új hajózási útvonal engedélyeztetése azonban késik. Luigi Brugnaro szerint meg kell várni, hogy a kiállításon külön szekció mutathassa be azt is, hogy Velencének milyen megoldást sikerült találnia a tengerjárók elterelésére. A kiállítás elhalasztása ellen Adriano Celentano olasz énekes a blogján tiltakozott, a probléma szőnyeg alá söprésének nevezve a lépést.

  Az olasz kormány két évvel ezelőtt korlátozta a Velence központjáig naponta behajózó, 40 ezer tonnásnál nagyobb tengerjárók számát. Az intézkedést később az olasz közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte, amíg nem épül alternatív vízi útvonal a tengerjárók számára.

  A No Grandi Navi velencei civil környezetvédő mozgalom évek óta tiltakozik az óceánjárók beengedése ellen a város csatornáira. Szakértői vélemények szerint a tengerjárók felborítják a lagúnák vizének egyensúlyát és szennyezik a levegőt. A Velencébe évente látogató 21 millió turista húsz százaléka a tengerjárókkal érkezik. Az óriáshajók mintegy 300 millió euró (90 milliárd forint) bevételt jelentenek a városnak.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Ha tetszett a cikk, kattintson a Tetszik gombra, legfrissebb ajánlatainkért pedig iratkozzon fel hírlevelünkre!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!