Kitiltanák az óceánjárókat Velencéből

Áthelyeznék Velence központi kikötőjét, hogy az óriási luxushajók ne okozzanak több kárt a városban. A hajók keltette hullámok tönkretehetik a házak alapzatait.

A Costa Concordia balesete miatt az UNESCO szigorításokat sürget a világörökség részét képező olasz területek védelmében. A világszervezet azt kívánja elérni, hogy mérsékeljék a hajóforgalmat ezeken a helyeken – főként a lagúnák városában, Velencében.

Az észak-olasz városban évente átlagosan 300 hatalmas luxushajó köt ki kétmillió turistát szállítva, ennek pedig rendkívül káros hatása van. Ezek az óriási járművek olyan erejű hullámokat keltenek, amik meggyengíthetik az épületek alapzatát, illetve a környezetet is szennyezik. A gigantikus hajók mellett eltörpülnek Velence évszázados épületei.

Fotó: Upi Photo / Eyevine

„A közelmúltban történt tragikus baleset ráébresztett minket a veszélyre, amit ezek a hatalmas tengerjáró hajók jelentenek az UNESCO világörökség listáján szereplő helyekre, főként Velence városára" - írta levelében az olasz Környezetvédelmi Minisztériumnak címezve Francesco Bandarin, az UNESCO kulturális tevékenységét irányító vezérigazgató-helyettese. Ezt a problémát a helyiek is tisztán látják főként, hogy a tavalyi évben rekordmennyiségű, 629 tengerjáró hajó kötött ki Velencében.

Ezért a város polgármestere, Giorgio Orsoni jelenleg a kikötői hatóságokkal tárgyal a központi kikötő áthelyezéséről. Így ahelyett, hogy az óriás hajók a Szent Márk tér magasságában haladnának el, a városközponttól távolabb állnának meg. A tervek szerint az új tengeri kikötő Malamoccóba kerülne át.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek