Izraelnek ajándékozták a nyíregyházi fehér oroszlán testvéreket

Két évvel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy három apró fehéroroszlán varázsolja el a látogatókat a Nyíregyházi Állatparkban. A hármasikrek azóta felcseperedtek, és most egy izraeli állatkertbe költöztek – olvasható az Állatpark Facebook oldalán. Az utazást megelőzően egy búcsú, visszatekintő videót is megosztottak a nagymacskák cseperedéséről.

A 2 éves állatok, Marcus a hím és lánytestvérei Flóra és Fauna szerdán indultak el magyarországi szülőhelyükről, így már nem lehet őket látni a nyíregyházi kifutóban. Az állatok a jövőben a ritka faj szaporodását segítik majd.

A fehér oroszlán hármasikrekForrás: Facebook / Nyíregyházi Állatpark

A nagymacskák már új otthonukat szokják az izraeli NegevZoo-ba, Beer-Sheba-ba, de érkezésüket megelőzően egy húsz órás utat kellett kibírniuk, amely egyik része a szárazföldön, másik része pedig a levegőben zajlott. Hogy hogyan készítették elő a nagymacskákat az utazásra, és miként hagyták el eddigi lakhelyüket, azt az Állatpark egy videóban mutatta meg a látogatóknak.

A fehér oroszlán nem albínó és nem is külön faj, az oroszlán egyik alfajában előforduló világos színváltozat, egy mutáns gén okozza. Az utódok csak akkor lesznek világos színűek, ha mindkét szülő rendelkezik ugyanezzel a ritka génnel. Először 1928-ban lehetett róluk hallani, de csak a hetvenes években készültek feljegyzések erről a színváltozatról, ekkor szerzett tudomást a világ létezésükről, s ettől kezdve a fehér emberek kívánatos vadásztrófeájává váltak. Állományuk a vadászat miatt jelentősen lecsökkent, és jelenleg több természetvédelmi szervezet is igyekszik növelni állományukat természetes előfordulási helyükön.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek