Úgy tűnt, Rómeó fajának utolsója, de megtalálta Júliáját

Rómeó a világ legmagányosabb békája. Egy akváriumban él Bolíviában tíz éve egyedül. Úgy tűnt sokáig, fajának utolsó képviselője ő, de megcsillant végre a remény a BBC News szerint:

Rómeó mellé megtalálták Júliát a kutatók.  

Romeo, a bolíviai béka.Forrás: AFP PHOTO / Global Wildlife Conservation/Matias Careaga

A Sehuencas vízibékák a kihalás szélén táncolnak, ezért mindent megtesznek a dél-amerikai országban, hogy megmentsék a fajt. Kutatóexpedíció indult egy Isten háta mögötti bolíviai erdőbe, hogy újabb példányokat találjanak, majd szaporítani kezdjék őket.

Az expedíció sikerrel járt, a cochabambai természeti múzeum részlegvezetője, Teresa Camacho Badani által vezetett túra öt példány elfogását eredményezte. Most abban reménykednek, hogy az öt béka közüli két nőstény egyike felkelti Rómeó figyelmét. Badani így fogalmazott a hősszerelmesről:

Rómeó nagyon csendes, nyugodt és nem mozog sokat. Egészséges és szeret enni, de kissé félénk és lomha.  

Az egyik kiválasztott nőstény, Júlia ellenben energikus, folyton úszkál, sokat eszik és olykor el akar szökni. A többi újonnan befogott példánnyal együtt még karanténban van amúgy.

Rómeó helyzete annyira elszomorította a kutatókat, hogy az utóbbi évben még randioldali profilt is csináltak a netre neki. A vízibékák (Telmatobius yuracare) populációja drámaian lecsökkent a bolíviai, perui és ecuadori esőerdőkben, részben a globális felmelegedés, részben élőhelyeik eltűnése miatt.

Szerencsére vannak sikeres szaporítási kísérletek a világból, szóval van remény. A spanyolok a mallorcai korongnyelvű békát, Tanzániában pedig a Kihansi-varangyot mentették meg a kihalástól úgy, hogy már csak pár egyed volt életben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek