Kihalás fenyegeti a delfineket a vitorlásversenyek helyszínén

  Komoly veszélyben vannak és vészesen fogynak a delfinek a Rio de Janeiro melletti Guanabara-öbölben, ahol a jövő évi nyári olimpia vitorlásversenyeit rendezik majd meg.

  José Lailson Brito, a riói egyetem szakértője 1992 óta vizsgálja a tengeri élővilágot. A brazil hírügynökség kedden az ő kutatásaira hivatkozva közölt adatokat a delfinek veszélyeztetettségéről, írja az MTI.

  A tengeri emlősök közül 1970-ben még nagyjából 800 példány élt az öbölben, mára ez a szám 36-ra csökkent. A delfinek leginkább az ipar káros hatásait szenvedik meg, a hajóforgalom ugyanis jelentősen megerősödött a területen, s az öbölben sok olajszállító közlekedik.

  Fotó: Northfoto

  Egy július végén nyilvánosságra hozott felmérés azt mutatta, hogy erősen szennyezett és egészségre ártalmas a tengervíz Rio de Janeiro környékén, a Guanabara-öbölben pedig magas a szennyvízből származó vírusok és baktériumok koncentrációja. Ezután a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és több sportszövetség bejelentette, hogy saját, független teszteken vizsgálja majd meg a riói víz minőségét.

  Az evezős tesztversenyek után 14 külföldi sportoló panaszkodott émelygésre és más egészségi problémákra, a riói kormányzó, Luiz Fernando Pezao azonban azt mondta, ennek nincs köze a víz minőségéhez, inkább az étkezés okozhatta a rosszulléteket.

  A Guanabara-öbölben jövő héten a kevesebb mint egy év múlva kezdődő ötkarikás játékok vitorlás tesztversenyeire kerül sor.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!