Három évtizeddel ezelőtt szerettek egymásba, most együtt vezetnek repülőgépeket

Joel és Shelley huszonévesen ismerkedtek meg, amikor az amerikai légierőnél repülőgépeket vezettek. Gyorsan összebarátkoztak, majd idővel egymásba szerettek. Már 27 éve házasok, két közös gyermeket neveltek fel. Most mindketten a Southwest Airlines pilótái: rendszeresen együtt repülnek, Joel kapitányként, Shelley pedig első tisztként.

Joel és Shelley óriási utasszállítókat vezetnek közösenForrás: instagram.com/luvpilots/

A pár szerint a közös munka „csodálatos". A pihenőket „randevú éjszakáknak" tekintik. „Egymás bölcsességéből és ítélőképességéből" tanulnak, nem vitatkoznak repülés közben.
„Ismerünk néhány pilótapárt, néhányuk együtt repül, néhányuk nem. Hallottam már olyanokat, akik azt mondták: „Ó, én soha nem tudnék együtt repülni a feleségemmel vagy a férjemmel".

Joel és Shelley számára zökkenőmentesen zajlik a közös munka. „A legjobb barátok vagyunk" – mondja Shelley. „Van ez a kimondatlan kötelék kettőnk között" – vallja Joel.
Ugyanabban az évben érettségiztek, és mindketten az Egyesült Államok Légierő Akadémiáján, Coloradóban tanultak tovább az 1980-as évek végén.

Joel azt mondja, nagy hatással volt rá az 1985-ös Tom Cruise-film, a Top Gun - „amiben a repülőgépek vezetése nagyon szórakoztatónak tűnt". Viszont Shelley számára, aki sportoló volt, az Akadémia vonzereje kevésbé a repülés volt – amit csak akkor fedezett fel igazán, amikor már beiratkozott –, sokkal inkább a lehetőség, hogy benne lehessen az egyetemi kosárlabda csapatban.

Joel és Shelley négy évig tanult a Légierő Akadémián anélkül, hogy útjaik ténylegesen keresztezték volna egymást, bár Joel tudott Shelleyről. Nem sok nő van a Légierő Akadémián, így tudtam, hogy ki ő."

Shelley vadászgépeket is vezetettForrás: instagram.com/luvpilots/

Végül néhány évvel később találkoztak, miután mindketten különböző államokban végezték el a pilótaképzést. Első beosztásuk ugyanaz volt – Lockheed C-130 Hercules repülőgépeket vezettek Texasban. Amikor Shelley megérkezett, Joel már néhány hónapja ott dolgozott. „Bejött, leadta a papírmunkát és csak néhány udvariassági szót váltottunk."
Visszatekintve Joel úgy gondolja, hogy a Shelleyvel való „szemkontaktus" volt az, ami elárulta az érzéseit. „Magasabb nálam. Én pedig még soha nem randiztam senkivel, aki magasabb nálam. Ő egy sportoló, egy született vezető, és egyszerűen lenyűgöző személyiség."– mondja Joel.

Shelley-t viszont Joel kellemes természete vonzotta. Azonnal jól érezte magát mellette és közeli barátok lettek. „Joelnek nagyon jó humorérzéke van. Ezt szeretem benne és azt, hogy nagyon érzékeny szívvel viseltetik az emberek iránt – mondja Shelley.

Körülbelül egy évvel az első találkozásuk után Joel és Shelley külföldi kiküldetésben repültek, majd hazatérve az Egyesült Államokba, hivatalosan is randizni kezdtek, és néhány hónapon belül összeházasodtak.

Barátságból szövődött évtizedek óta tartó szerelemForrás: instagram.com/luvpilots/

Ezt követően Joel és Shelley a légierő kiképző pilótái lettek Mississippiben. Aztán a 2000-es évek elején Shelley oly sok évnyi várakozás után végre életet adott ikergyermekeiknek. Shelley ez idő tájt hagyta ott a repülést, de a hadseregben maradt, az amerikai légi nemzeti gárdánál dolgozott. Joel a katonai repülésből átállt a kereskedelmi repülésre, és 2006-ban a Southwest Airlines pilótája lett.

Shelley később azon kapta magát, hogy a repülésről álmodik. Több mint két évtizede nem vezetett repülőt, de úgy érezte, hogy vissza kell térnie. Elkezdett azon gondolkodni, hogy Joelhez hasonlóan ő is kereskedelmi pilóta lehetne. Amikor elmondta az ötletet Joelnek, azonnal lelkes fülekre talált.

Bár Shelley többéves légierős tapasztalattal rendelkezett, 20 éve nem repült repülőgépen. További vizsgákat kellett tennie, hogy a képzettsége megfeleljen az új követelményeknek. Nemsokára Shelley-t felvette a SkyWest Airlines, regionális repülőgépek vezetésére. Aztán 2023-ban csatlakozott Joelhez a Southwestnél.

Munka közben sem veszekednekForrás: instagram.com/luvpilots/

Joel és Shelley a közel három évtizedes házasságuknak, valamint a többéves közös szülői munkának köszönhetik a pilótaként elért sikereiket. Két tinédzsert nevelni a Covid alatt, sokkal nehezebb volt, mint amit most csinálunk" – mondja Joel.

Miután Shelley csatlakozott a Southwesthez, Joel és ő együtt dolgozhattak. „Rám néz, és tudom, hogy számít rám a tapasztalatom miatt. Én pedig tudom, hogy mennyire éles eszű ember, akinek friss a tudása és emellett bölcsességgel és jó ítélőképességgel is rendelkezik" – mondja Joel.
Az első repülésük izgalma óta Joel és Shelley nem szoktak nagy ügyet csinálni abból, hogy férj és feleség. Mivel Joel a kettőjük közül a rangidős, gyakran ő vezeti a repülés előtti eligazítást. Néha egy gyors, eldobós mondattal fejezi be: „Igen, házasok vagyunk, mire a személyzet általában nevetni kezd" – mondja Joel.

Amikor Joel és Shelley fel- és leszáll a repülővel, a munkára koncentrálnak. „Ez nagyon technikai jellegű munka, ellenőrző listákat futtatunk." De amikor a repülőgép eléri az utazómagasságot, van egy kis pihenőidő. Joel és Shelley ezt arra használják, hogy átbeszéljék a gondolataikat az életről, a gyerekeikről, a jövőbeli terveikről és minden másról, ami a fejükben jár.

A pár 3 gyermeket nevelt fel, az egyikük szintén pilótának készülForrás: instagram.com/luvpilots/

„Ez egy nagyszerű munka, mert csodálatos helyeket láthatunk, ráadásul most már együtt vagyunk, amikor úton vagyunk, ami különösen szórakoztató. Ha úton vagyunk, minden este egy közös randevú" – mondja Joel, aki ahelyett, hogy számolná a napokat amíg hazaér, már így vélekedik:az otthon itt van velem, mert ő velem van".

Shelley büszke arra is, hogy nőként pilóta lehet egy olyan iparágban, ahol még mindig a férfiak dominálnak. Reméli, hogy inspirálni tud másokat, különösen azokat az anyákat, akik esetleg szünetet tartottak a karrierjükben, hogy családot alapítsanak. Shelley meg akarja mutatni, hogy vissza lehet térni ahhoz a hivatáshoz, amit szenvedélyesen szeretünk és megvalósíthatjuk az álmainkat. Ha szeretsz valamit csinálni, miért ne csinálhatnád azzal, akit szeretsz?" – teszi fel a kérdést Shelley.

(Forrás: cnn.com)

 

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek