Miért olyan drága minden a repülőtereken?

Aki már utazott repülővel, az tudja, hogy a reptereken, legyen az a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér, vagy bármelyik reptér a nagyvilágban, a boltok polcain akár háromszor, négyszer is többe kerülhetnek a termékek, mint máshol. Sok esetben egy félliteres víz is olyan drága, hogy inkább kiszáradunk, mintsem költsünk rá.

"Több oka van annak, hogy a repülőtereken minden drágább" - mondta Gianluca Scheidegger, a svájci Gottlieb Duttweiler Intézet (kutatólabor) viselkedési közgazdásza a Travelnews cikkében. Az egyik ezek közül a felettébb magas üzemeltetési költségek.

IsztambulForrás: Shutterstock.com/Tanya Keisha

A repülőtéren általában magasabbak a boltok bérleti díjai, mint a belvárosban. Emellett a munkavállalókat és az összes árut különböző biztonsági ellenőrzésnek kell alávetni, ami több befektetett idővel és bizony magasabb költségekkel jár.

Ezenkívül a korlátozott kínálat lehetővé teszi, hogy az üzletek és éttermek magasabb árakat kérjenek egy-egy termékért. Az üzemeltetők pedig tudják, hogy sok utazó több órát is eltölt a repülőtéren, így gyakorlatilag nincs más választása, csak azt tudja fogyasztani, ami ott van helyben.

Ezt a kvázi monopol helyzetet kihasználva és részben rákényszerítve emelhetik a csillagos égig az áraikat a reptéri boltok és éttermek - foglalta össze a közgazdász.

Valutával könnyebb költekezni

A nyáron írtunk már arról, hogy miként kell bankkártyával okosan költekezni külföldön. De ehhez hozzá tartozik az is, hogy valutával valahogy könnyebben fizet az ember, főleg azok, akik nem számolgatják át, hogy mennyi az annyi a saját pénznemükben. A szakemberek szerint ha utazásról jövünk haza, és maradt még nálunk valuta, euró vagy éppen dollár, akkor azt valószínűleg elköltjük még a repülőtéren (még ha drágábbak is a dolgok), mert otthon macerás lenne visszaváltani, és tartogatni sem nagyon szeretjük. 

BangkokForrás: Shutterstock.com/I Viewfinder

Scheidegger kutatásai azt mutatják, hogy néhány reptér azonban bevezetett pár ellenintézkedést, ami a magas árakat illeti.  New Yorkban és New Jersey-ben például csak 10%-kal lehetnek magasabbak a reptéri árak a belvárosi áraknál. 

Pszichológiai hadviselés a repülőtéren

Nincs más választásunk, a vámmentes zónán (Duty-Free) mindenkinek át kell haladnia, hogy eljusson a beszállókapujához. És ezzel a reptéri üzlettulajdonosok is tisztában vannak. A londoni Heathrow-n például a vámmentes területen átvezető útvonal balra kanyarodik.

A Travelbook.com portál szerint ennek az az oka, hogy így a jobb oldalon több eladótér áll a kereskedők rendelkezésére. Ez azért fontos, mert az emberek többsége jobbkezes, és ezért hajlamos hosszabb ideig jobbra nézni.

Dubai Duty-FreeForrás: Shutterstock.com /Sorbis

Az áruk átlós elrendezése sem a véletlen műve; ha így rendezik a polcokon a termékeket, akkor sokkal több látható belőlük egyszerre. Az üzletek ezzel szeretnék vásárlásra ösztönözni az utazókat.

Abba már belegondoltatok, miért kell 3 órával a felszállás előtt ott lenni a repülőtéren, főleg ha még feladandó csomagod sincsen, csak egy ingyenes kézipoggyászod? Addig pussolnak ezzel az üzenettel, hogy bele sem gondolunk, az időnk nagy részét a fő bevásárlótérben töltjük majd el, egészen addig, míg az utolsó pillanatban ki nem írják a beszállókapunk számát. Ez idő alatt egy kávé, egy süti és egy szendvics az útra még belefér, igaz nagyjából olyan áron, mint egy hotel szoba a célállomásunkon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek