Nemsokára megnyílik a világ egyik legnagyobb reptéri terminálja

Hat év késéssel ugyan, de idén novemberben "Terminal A" néven nyílik meg Abu-Dzabi repterének új terminálja – írja az Airportal. 

Abu-Dzabi repterének új terminálja novemberben nyitForrás: Airportal/Abu Dhabi Airport

Az évi 45 millió utas fogadására képes létesítményben már elkezdődtek a nagyobb tesztelések a check-intől és a poggyászfeladástól a biztonsági ellenőrzésen és a határellenőrzésen át a beszállításig számos területet érintve, hogy minden készen álljon a novemberi nyitásra.

A Terminal A több mint 742 000 négyzetméteres összterületével a világ egyik legnagyobbja, egyszerre 79 repülőgép és óránként 11 000 utas kiszolgálására képes. 

A hatalmas komplexumot 2012-ben kezdték építeni és eredetileg 2017-ben akarták megnyitni. A különleges, hullámzó szárú X-et formázó és ugyancsak hullámos tetőzettel kialakított, négy mólóval rendelkező terminál középpontjában a több mint ötven méter magasra nyúló, sokemeletes központi csarnokban 163 bolt, luxus színvonalú várók, de még wellness-részlegek is helyet kaptak. A beruházásnál figyelembe vették a fenntarthatóságot, így 3 megawattnyi napelemes kapacitást is kialakítottak, ezzel évi 5300 tonna szén-dioxid kibocsátását kiváltva.

Kiderült az is, hogy az Etihad Airways mellett a Wizz Air Abu Dhabi és az Air Arabia Abu Dhabi légitársaságok is átköltöznek majd az új terminálra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek