Légiutas-adó? A XVIII. kerületi önkormányzat szívesen kivetné!

Egy friss hír szerint, ezerforintos légiutas-adót szedne be a 18 évnél idősebb és a nem kerületi lakos reptéri utasoktól a XVIII. kerületi önkormányzat, ahányszor csak utazásra kerül sor. A kormányhivatal szerint több jogszabályt is megsért a kerület tervezett légiutas-adója – írja a vg.hu.

A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi RepülőtérForrás: Cccc3333/wikipedia.org

De a Smartwings szerint is ez a helyzet áll fenn; az ő jogászai fordultak elsőként a kormányhivatalhoz. Amint a cikk idézi "Ők akár a Kúriáig is elmentek volna, hogy megállítsák "ezt az őrületet". 

A reptéri cégek, a légitársaságok, a földi kiszolgálók és a Budapest Airport is nagyon kritikusan fogadták az újabb terhet. A hivatal tájékoztatása szerint több jogszabályt is megsért a kerület légiutas-adója, ezért felkérték a képviselő-testületet, hogy a jogsértéseket 30 napon belül szüntesse meg. 

A szakemberek szerint az intézkedés adatvédelmi szempontból is rettentően aggályos, ráadásul a "Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ezzel lábon lőné magát, a környező országok repterei olcsóbbá válnának." - tette hozzá Farkas Attila ügyvezető.

A tervnek azonban van egy másik bökkenője is, ami igazából nagyon hétköznapi: az utasok ellenőrzése nem egyszerű dolog, ugyanis a repülőjegy vásárlása során, és az utazás előtt sem kérnek soha sehol lakcímkártyát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek