Menetidő 8 perc: ez a világ legrövidebb nemzetközi repülőjárata

Mindössze nyolc perces menetidejével a Karib-tengeren lévő Anguilla és Szent Márton-szigete között közlekedő repülő jelenleg a világ legrövidebb menetidejű nemzetközi kereskedelmi járata, írja a cnn.com. 

A fotó illusztrációForrás: MustangJoe/Pixabay

Anguilla szigete brit tengerentúli terület, mely 25,7 kilométer hosszú és 5,6 kilométer széles: egy lapos, száraz, mészkő-sziget, amelyet 33 fehér homokos strand szegélyez. A hírességek kedvelt nyaralóhelye, mert itt elrejtőzhetnek a kíváncsi szemek elől, és titokban pihenhetnek. Szomszédja, a Szent Márton-sziget mindössze 7,2 kilométerre található innen. Északi területei Franciaországhoz, a déli pedig Hollandiához tartoznak.

A anguillai légi szolgáltató igazgatója, Carl Avery Thomas szerint a légi összeköttetések fenntartása rendkívül fontos egy olyan kis sziget számára, mint ez. A legtöbb anguillai családban van valaki, aki a turizmusból él, és ez a rövid repülőjárat döntő jelentőségű. „Nem reklámozható egy olyan ötcsillagos úti cél, mint Anguilla repülőtér nélkül" – mondja. "Nem hiszem, hogy jót tenne a turizmusunknak, ha csak hajóval lehetne eljutni a szigetre."

A legtöbb turista motorcsónakkal utazik Anguillára a Szent-Márton szigetről, ahova általában több repülővel érkeztek. Amikor tiszta az ég, ez egy gyönyörű utazás, amely körülbelül 25 percet vesz igénybe, de ha a tenger viharos, akkor már egy kicsit kényelmetlenebb lehet. Thomas szerint pedig a látogatók közül sokan nem akarnak az utazásuk utolsó szakaszán a zord tenger hullámai között hánykolódni.

Bár korábban főként a turisták használták a légi útvonalat, a járvány idején több helyi lakos is a repülés mellett döntött. Számukra speciális viteldíjak állnak rendelkezésre, és a motorcsónakhoz képest kevesebb átszállással juthatnak el a célállomásra. Nincs szükség például minibusz transzferre a repülőtér és a hajóállomás között, így a távolságtartás szabályai is jobban betarthatóak. De talán a repülés legnagyobb előnye, hogy a kilátás az elejétől a végéig lenyügöző. A repülőút éppolyan festői, mint amilyen fontos összeköttetés a két sziget között.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek