Négylábú alkalmazottak, akik a stresszes utasok megnyugtatására cirkálnak a reptereken

Vannak olyan utasok, akik egyszerűen félnek, szoronganak, izgulnak a repülés miatt. Néhány reptéren már rájuk is gondoltak, méghozzá úgy, hogy állatokat alkalmaznak, amelyek segítenek feloldani a szorongásukat.

Először egy amerikai pszichológus, dr. Boris Levinson vonta be páciense kezelésébe házi kedvenceit még 1960-ban. Akkor figyelte meg, hogy a háziállatok társasága pozitív hatással lehet a közérzetre és a hangulatra. Később több kutatás is igazolta, hogy akik állatok közelében élnek, jobb lelki állapotban vannak. Erre a tézisre alapult az az ötlet, hogy állatokat alkalmazzanak a repülőtereken.

Ezek az állatok mindig és mindenkinek örömmel segítenekForrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Justin Sullivan

A London Southend repülőtér éppen a napokban jelentette be, hogy az AirPaws (Légi Mancsok) csapata visszatér a terminálra a koronavírus-járvány miatti szüneteltetés után. A terápiás kutyák ugyanis még a legstresszesebb utasoknak is segíthetnek visszanyerni az önbizalmukat és megnyugtatni őket. A repülőterek négylábú személyzetének tagjai hamarosan ismét bejárják a terminált, hogy barátságos pacsikat vagy szőrös öleléseket kínálhassanak.

A repülőtér utasai boldogan veszik igénybe az ingyenes, szívmelengető szolgáltatástForrás: Getty Images via AFP/2013 Getty Images/Justin Sullivan

Ezeket a kutyusokat a Canine Concern jótékonysági szervezet képezte ki, amely eredendően azzal foglalkozik, hogy gondozókutyáikkal felkeresik azokat az embereket, akik például szoronganak vagy mentális egészségügyi problémával küzdenek. Az AirPaws személyzete és kísérőik kiválóan kiegészítik a repülőtéri ügyfélszolgálati csapatot is – írja a breakingtravelnews.com.

Nem ez az egyetlen repülőtér, ahol szőrös segítőkbe botolhatunk. Egy korábbi cikkünkben is írtunk arról, hogy a San Francisco nemzetközi repülőtéren a nem kevés létszámmal bíró Wag-brigád teljesít szolgálatot.

A 22 szőrös és imádnivaló kutya, plusz egy barátságos, LiLou nevű malacból álló csapat minden tagja azon dolgozik, hogy az utazók összes aggodalmát elhessegesse. Az állatok körbejárnak a reptéren, és mindenki hangulatát feldobják. Ahogy a londoni reptéren szolgálatot teljesítő kutyusokat, úgy a Wag-brigád összes állatát is emberek vezetik körbe a terminálon a szolgálati idejük alatt.

Lilou még szoknyát is hord, hogy felvidítsa az embereketForrás: San Francisco International Airporthttps://www.flysfo.com

Ez a program még 2013 decemberében indult. Megfigyelték, hogy minden kutyának megvan a maga egyedi módja a stresszes utasok felvidítására. Ezeknek a kutyáknak minimum 6 hónap sikeres terápiás tapasztalattal kell rendelkezniük, mielőtt a repülőtérre mennének a Wag-brigád felvételi meghallgatására. Különösen fontos feltéte például, hogy az állatok jól kijöjjenek a gyerekekkel. Nyugodt, barátságos, kifogástalan modorú és nagyon engedelmes állatokat keresnek ebbe a kiváló csapatba. Ezek az állatok rövid idő alatt repülőtéri hírességekké válnak, ráadásul néhányan közülük még további önkéntes munkát is „vállalnak" helyi kórházakban, szeretetotthonokban és iskolákban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek