Dél-olasz városok a tenger partján, ahova közvetlen járattal utazhatunk Budapestről

Mindenki életében vannak olyan pillanatok, amikor csak arra vágyik, hogy egy dél-olasz tengerparti város palazzókkal és datolyapálmákkal szegélyezett óvárosi bárjában koktélozzon. A fapados légitársaságoknak köszönhetően ez az álom nem is annyira elérhetetlen: Szicília, Szardínia és Puglia több városába is eljuthatunk átszállás nélkül. A Spanyolország legnépszerűbb nyaralóhelyeire és a görög szigetekre induló közvetlen járatok után az alábbiakban Olaszországot vesszük sorra. 

Palermo

PalermoForrás: Giuseppe Buccola/Pixabay

Bizánci mozaikok, moreszk dómok és freskókkal díszített kupolák jellemzik Szicília fővárosát és egyben legnagyobb városát, Palermót. A dél-olasz mentalitáshoz hűen zajos utcákon datolyapálmák szegélyezik a gótikus palotákat és omladozó lépcsők vezetnek aranyozott báltermekhez az újhullámos bárok között.

Catania

CataniaForrás: Samir Kharrat/Pixabay

A modern bárok energiája keveredik az óváros történelmi hangulatával Cataniában is, amit Szicília egyik lefiatalosabb városának mondanak. Az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosában nem ritka látvány a kortárs művészettel való találkozás mondjuk egy 18. századi kolostorban. Az utcán fekete-fehér palazzók tornyosulnak a hatalmas Etna háttere előtt, amiből bármikor elindulhat a forró lávaözön.

Cagliari

SzardíniaForrás: tristanmimet / pixabay

Elegáns aranyszínű paloták, ókori római romok, antik műtárgyakkal teli múzeumok várnak Szardínia fővárosában Calgiariban. Bár Tunézia közelebb esik a városhoz, mint Róma, Cagliarit tartják a sziget legolaszabb városának, ahol a helyiek vespákon robognak a fákkal szegélyezett sugárutakon, vagy a tengerparti Marina-negyed árkádjainak forgalmas kávézóinál sziesztáznak. A várostól keletre eső Poetto strand élénk kék vizével és szórakozóhelyeivel a nyári partiélet központja.

Alghero

AlgheroForrás: evondue/Pixabay

Szardínia legfestőibb óvárosának nevezik Alghero belvárosát, ahol szinte sárgabarack színben pompáznak a homokkőből készült épületek a lemenő nap fényében. Aragónia 300 éves uralmáról a spanyol stílusú palazzók és az olasz és katalán nyelven írt utcai táblák tanúskodnak. Szűk macskaköves utcák, butikok, bárok sorakoznak a kikötő felé leejtő utcákon.

Még ha most csak álmodoznak is velünk együtt erről a szigetről, fontos megemlíteni, hogy a hét elején Szardínia sziget nyugati térségében élőknek a száraz, forró időjárás miatt komoly erdőtüzekkel kellett megküzdenie. Európa több országából is a tüzek oltására kialakított repülőgépek indultak útjukra, hogy segítsenek megfékezni a lángokat. Az erdőtüzeket azóta eloltották, jelenleg a károk felderítésén és helyreállításán dolgoznak – minderről bővebben itt írtunk.

Bari

Polignano al Mare, Baritól 33 kilométerreForrás: Giacomo Rondelli/Unsplash

Dél-Olaszország legnagyobb városát, Barit a legtöbb turista átugorja a közelben lévő Lecce miatt, pedig innen sem hiányzik a történelem, sem a kultúra. Az óvárosban lévő Basilica di San Nicola-ban találhatók Szent Miklós csontjai (az életéről szóló egyik legendából alakult ki Mikulás személye), a várkastély bástyáiban pedig egy első osztályú régészeti múzeumot is találunk. A nyüzsgő utcai élet mellett a gasztronómia szerelmesei kiváló tenger gyümölcsei kínálatra is számíthatnak.

Nápoly

NápolyForrás: Victor Malyushev/Unsplash

Ha nem a turistáknak prezentált felszín érdekel valakit, hanem arra kíváncsi, hogy milyen olaszul élni, akkor annak Nápolyban a helye. Itt megtapasztalhatjuk milyen az, amikor kizárólag olaszul beszélnek körülöttünk, de turistaként de az is fontos szempont, hogy az árak is a helyiekre vannak szabva. A kulturális emlékek sem hiányoznak innen, az egész belváros UNESCO világörökség, van két királyi palota, három kastély, ókori romok, és a kereszténység legrégebbi freskóit is megtaláljuk itt. Régészeti múzeuma Pompeji freskóinak és mozaikjainak legnagyobb gyűjteményét rejti, a Sansevero-kápolnában pedig a késő barokk túldíszítés legextrémebb példáit láthatjuk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek