Jelenleg ez a világ 5 legforgalmasabb repülőtere

Habár a koronavírus-járvány igencsak visszavetette a repülős utazásokat is, idén már a légicégek is sűrítették a járataikat, és a repülőterek is újra megteletek utasokkal. Ugyanakkor ne gondolják, hogy a világ legnagyobb forgalmú repülőterei egyben a legnagyobbak is, mert ez nem minden esetben igaz.
Vessünk egy pillantást arra az öt repülőtérre, amely jelenleg a legtöbb utasforgalmat bonyolítja le egy szakmai portál szerint.

1. Hartsfield-Jackson atlantai nemzetközi repülőtér (ATL)

A légikikötő 1980-ban nyílt meg és 1998 óta áll a világ legforgalmasabb repülőtereit felsorakoztató lista élén. 2018-ban lenyűgöző számú, 107,4 millió utast szállított.

Forrás: © Decisive Moment Events/Melissa Bugg/Hartsfield-Jackson Atlanta International Airport/Facebook

 Az egyik dolog, ami miatt ez a repülőtér annyira népszerű, hogy jó helyre építették, hiszen Atlanta az amerikai lakosság túlnyomó többségének mindössze kétórás repüléssel elérhető. A repülőtér forgalmának így a nagyobb százaléka belföldi utasokból áll. 

2. Pekingi nemzetközi repülőtér (PEK)

Ez a reptér Ázsia egész területén viszi a pálmát, világszinten pedig a második helyet foglalja el az utasforgalom tekintetében. A 2008-as nyári olimpiai játékok előkészületeikor a repülőtér jelentős bővítésen esett át, így a hatalmas 3-as terminál hozzáadásával világszerte a legnagyobb építmények közé is tartozik. 2018-ban több mint 101 millió utas fordult meg itt. Ez a repülőtér az Air China elsődleges központja, ez a légitársaság világszerte több mint 120 úti célt szolgál ki, és évről évre folyamatosan növekedik.

3. Dubaji nemzetközi repülőtér (DXB)

Ez az Egyesült Arab Emírségek első számú repülőtere. A nemzetközi utasok kiszolgálásával együtt összesen 89 millió ember fordul itt meg évente.

Forrás: Konstantin von Wedelstaedt/Wikipedia

2008 és 2013 között ennek a repülőtérnek a 3. terminálja volt a világ legnagyobb épülete. A repülőtéren található a Dubai Duty-Free, amely a világ legsikeresebb repülőtéri kiskereskedője.

4. Los Angeles-i nemzetközi repülőtér (LAX)

A többi repülőtértől eltérően itt nem az átszállások dominálnak, az utasok nagy része itt kezdi vagy fejezi be utazását. A koronavírus-járvány kitörése előtt 87,5 millió utazó fordult meg a LAX-en. A repülőtér saját lakosztályokkal is rendelkezik, amelyek viszont csak privát tagokat szolgálnak ki, csak ők léphetnek be a VIP terminálba. A klub tagsága többnyire üzleti vezetőkből és hírességekből áll.

5. Tokió nemzetközi repülőtér (HND)

A Haneda nemzetközi repülőtér néven is ismert reptér Ázsia második legforgalmasabbja. A légikikötőt évente mintegy 90 millió utas kiszolgálására tervezték, a japán kormány pedig még tovább növelte a repülőtér kapacitását, miután megnyerte a 2020-as nyári olimpiára kiírt pályázatot.

Tokió nemzetközi repülőtér (HND)Forrás: ARNE.MUESELER@GMAIL.COM/Arne Mueseler/Wikipedia

A koronavírus-járvány miatt elhalasztott olimpiára – amely a héten kezdődött – idén csekély számú érdeklődő érkezik, de ettől még ez a repülőtér megtartotta az 5. helyét a rangos, nemzetközi listán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek