Száműzi a papírt a pilótafülkékből a Wizz Air

A Wizz Air-nél ezentúl egy iPad helyettesíti a nyomtatáson alapuló fedélzeti kézikönyvet és egyéb, a repüléshez szükséges anyagokat és dokumentumokat. Az új rendszer minden szempontból növeli a repüléstervezés hatékonyságát, emellett azzal, hogy jelentősen csökkenti a papírfelhasználást és az üzemanyag-fogyasztást, biztosítja a légitársaság szélesebb körű fenntarthatóságát - derül ki a cég közleményéből.

Forrás: Földházi Árpád/Wizz Air

Az új rendszerben minden Wizz Air pilóta egy iPadet kap, amelyen megtalálhatók lesznek a szükséges dokumentumok, illetve a repülési előkészületekhez, valamint a repüléshez szükséges alkalmazások. Az újítás további előnye, hogy ezentúl a pilóták rendelkezésére álló információk és a repülési utasítások is valós idejűek lesznek.

Az új megoldásnak köszönhetően a légitársaság nem csupán évente mintegy hatmillió papírlapot takarít meg – ami több mint hatszáz fa megmentésének felel meg –, a pontosabb repüléstervezésnek és a súlymegtakarításnak hála, az üzemanyag-fogyasztás is jelentősen csökkenni fog. A repülési terveket közvetlenül az indulás előtt újra lehet számítani, illetve repülés közben optimalizálni, ezzel évente 4500 tonna üzemanyag takarítható meg, mely több mint 14 000 tonnával csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. Ez a mennyiség évente 180 000, 80 kilogrammos utas súlyának, azaz 750 darab 239 üléses A321neo repülőgép súlyának felel meg.

A Wizz Air a zökkenőmentes átálláshoz e-tréningeket biztosít a pilótáknak. Az új megoldás bevezetésének és a papírok, a pilótafülkéből való eltávolításának céldátuma ez év vége.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek