A Boeing szerint nem biztonságos az új Airbus

A Boeing aggodalmainak adott hangot a rivális Airbus legújabb, keskeny törzsű repülőgépének, az A321XLR-nek a kialakítása miatt, mondván, hogy az új típusú üzemanyagtartály tűzveszélyes lehet - derül ki a reuters.com híréből.

Az Airbus A321XLR látványterveForrás: airbus.com

Nem teljesen szokatlan, hogy az egyik gyártó egy másik vállalat gépét kritizálja, ám ez most egy eléggé sarkalatos pillanatban történt, amikor a Boeing éppen kilábalni látszik a 737 MAX miatti kétéves biztonsági "válságból", az Airbusnak pedig épp ebből fakadóan kell szigorúbb követelményekkel szembenéznie.

A Boeing az Európai Unió Repülésbiztonsági Ügynökségéhez (EASA) is benyújtott egy beadványt, melyben azt írja, hogy az A321XLR üzemanyagtartályának felépítése, melynek kialakítása a gép hatótávolságának növelését célozza, „sok lehetséges veszélyt rejt magában". Míg a legtöbb gépben az üzemanyagtartályok a szárnyakban és a központi részen találhatók, a hosszabb utakra néhány A321-es esetében már korábban beépítettek a raktérbe plusz üzemanyagtartályokat, az A321XLR esetében viszont az egyik tartályt közvetlenül a törzsben alakítják ki, a gép alakját követve.

Az EASA januárban azt mondta, speciális feltételeket szab majd ebben az esetben az utasok biztonságának érdekében. Mint mondták, a géptörzsbe épített üzemanyag-tartály különösen akkor jelenthet problémát, ha a gépen belül tűz üt ki, ilyen esetben, ha nem eléggé védett a tartály, akkor előfordulhat, hogy nem jut elég idő az utasok evakuálására.

A Boeing ehhez hozzátette, hogy az is kockázatot jelenthet, ha egy gép letér a kifutópályáról, vagy a kerekei meghibásodnak. Mint az Airbus szóvivője válaszul elmondta, "a nyilvános konzultáció a repülőgép-fejlesztési program részét képezi, és a felmerült kérdéseket a szabályozókkal együtt fogják megoldani".

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek