Az Európai Unió nem szeretné, hogy üresen repkedjenek a gépek

Az Európai Unió Tanácsa elfogadta azt az ideiglenes szabályozást, amelyek értelmében a légitársaságoknak a március 28-án kezdődő nyári szezonban felszállási és leszállási résidejüknek csak minimum 50%-át kell felhasználniuk ahhoz, hogy 2022-ben is megtarthassák azokat.

A kihalt Charles de Gaulle reptérForrás: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen

Ez a lépés enyhítést jelent a meglévő szabályozáshoz képest, amely szerint a légitársaságoknak a résidők legalább 80%-át ki kell használniuk, hogy a következő évben is megtarthassák azokat. A járvány elején a szabályokat teljesen felfüggesztették, most pedig lassan szeretnék újra normalizálni azokat.

Résidőnek - angolul slotnak - hívják a légitársaságoknak azt a jogát és egyben kötelezettségét, amely szerint a légicég előre meghatározott szerződéses alapon, adott időpontokban le- és felszállást hajthat végre egy repülőtéren, a két időpont között pedig a légikikötő infrastruktúráját használja.

Az ideiglenes szabályozás értelmében ugyanakkor az Európai Bizottság a minimálisan kötelező kihasználtság arányát 30% és 70% között változtathatja, hogy rugalmasan reagáljon a légi forgalom változásaira. A légitársaságoknak legalább három héttel a tervezett repülés előtt kell jelezniük, ha nem akarják kihasználni az adott résidőt, hogy esetleg más légitársaságok élhessenek a lehetőséggel - derül ki a flightglobal.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek