Hibás automatika okozhatta az indonéz gép katasztrófáját

  A Sriwijaya Air balesetéről szóló előzetes jelentés szerint a pilótáknak már szinte azonnal a felszállás után küzdeniük kellett azért, hogy irányban tartsák a Boeing 737-500-as repülőgépet. A gép a Jáva-tenger felett járt, amikor megszakadt vele a kapcsolat.

  A jelentésről szóló tévéközvetítés IndonéziábanForrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Agoes Rudianto

  A gép négy perccel a felszállás után érte el a legnagyobb magasságot, 10 900 lábat, de 21 másodperc múlva már 250 lábbal volt a tengerszint felett, vagyis körülbelül 340 mérföld/órás (mintegy 547 km/órás) sebességgel zuhant.

  Mint Nurcahyo Utomo, az indonéziai nemzeti közlekedésbiztonsági bizottság vezetője elmondta, hogy miután a gépen bekapcsolták a robotpilótát, a bal oldali hajtóművet szabályozó kar hátrafelé mozgott, csökkentve ennek a hajtóműnek a tolóerejét. Ez az automatika már korábban is okozott problémákat a pilótáknak. Ez a gép ugyan kilenc hónapot állt a járvánnyal kapcsolatban, de a légitársaság ellenőrizte, mielőtt újra forgalomba állt.

  Mint az airportal.hu cikkéből kiderül, a gép karbantartási naplója alapján megállapították, hogy január 3-án és 4-én jelentettek ezzel kapcsolatos hibát. Ezeket követően a karbantartók megtisztították a rendszer elektromos csatlakozóit és a hozzá kapcsolódó egyes kezelőszerveket (pl. TOGA gomb), az utána lefuttatott ellenőrzések nem jeleztek hibát, így tanúsították, hogy a gép alkalmas a repülésre. A január 5. és a katasztrófa bekövetkezése közötti napokban nem merült fel probléma a tolóerő-szabályzó automatikával vagy a gép más rendszereivel a karbantartási napló szerint.

  Mint a portál írja, a hajtóművek teljesítményét szabályzó automatika hibája esetén a pilótáknak egy kapcsolóval lehetősége van a berendezés inaktiválására és a gázkarokkal a hajtóművek teljesítményének kézi beállítására, így a repülőgép teljesíthet járatot a rendszer ismert hibája vagy működésképtelensége esetén is, ha ezt megfelelően dokumentálják, és a pilóták az automatikát nem használják. Ebben az esetben azonban a pilóták ahelyett, hogy lekapcsolták volna a hibás rendszert, és a továbbiakban kézzel szabályozták volna a hajtóművek teljesítményét, megpróbálták működésre bírni az automatikát.

  Innen nem messze zuhant le egyébként két évvel korábban a Lion Air gépe is, mely szintén néhány perccel az indonéz fővárosból való felszállás után zuhant a Jáva-tengerbe. Ez volt a Boeing 737 repülőgépek két, egymást követő balesetéből az első, amelyek miatt ez a típust végül 20 hónapig kényszerült parkolni világszerte, míg a szoftvereivel kapcsolatos aggályokat kivizsgálták. A Maxok azóta egyre több helyen repülhetnek újra. A Sriwijaya Air járat a Boeing 737-es "klasszikus" változata volt.

  2007-ben az EU az összes indonéz légitársaságot a biztonsági aggályok miatt "feketelistára" tette, vagyis megtiltotta vagy korlátozta az Európai Unión belül ezeknek a légitársaságoknak a működését, amelyekről úgy véli, hogy nem felelnek meg a nemzetközi biztonsági előírásoknak - adja hírül az independent.co.uk.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek