Káosz alakult ki a reptéren, nem engedték fel a magyarokat a gépre

A 24.hu beszámolója szerint hétfőn több olyan bejegyzés is olvasható volt a Facebookon, amelyek szerint a magyar állampolgárokat nem engedték felszállni a Wizzair Londonból Pozsonyba tartó járatára, csak a szlovákokat. Az egyik indoklás szerint a magyar utasok azért nem szállhattak fel a gépre, mert Magyarország a koronavírus miatt nem fogad utasokat az Egyesült Királyságból.

WizzAir-gép a londoni reptéren augusztusban - illusztrációForrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka

A reptéri személyzet viszont már a szlovák szabályozásra hivatkozott, az utasok azonban jelezték, hogy az előzetes tájékoztatás alapján Pozsony beenged más állampolgárokat is, ha nyolc órán belül elhagyják az országot. Ezt a pozsonyi reptér meg is erősítette. Ekkor a lutoni ügyintézők azt mondták, a brexit miatt nem szállhatnak fel, mivel letelt a 72 órás türelmi idő, és a brit hatóságok csak a közvetlen úti célra történő utazást engedélyezik, a tranzitot nem. A Magyar Hangra hivatkozva az újság azt írja, hogy nagyjából 50 ember járt pórul.

A 24.hu megkereste a légitársaságot az üggyel kapcsolatban és azt a választ kapta, hogy több utastól is hibásan tagadták meg a felszállást a Wizz Air, London Luton repülőtérről Pozsonyba tartó járatára, és elnézést kérnek a helyzetből adódó kellemetlenségekért, emellett az utasok türelmét kéri ebben a nehéz időszakban. Mint írják, az érintett utasok megkapnak minden szükséges információt és segítséget. A Wizz Air szálláslehetőséget és ingyenes átfoglalást biztosít számukra a következő Wizz Air repülőjáratra. Amennyiben ezzel nem kívánnak élni, úgy a légitársaság vagy az eredeti jegyár teljes összegű visszatérítését, vagy az eredeti jegyár 120 százalékának kreditben történő visszatérítését vállalja.

Ferihegyről is visszafordítottak valakit

Ferihegyen is történt incidens, az Index egyik olvasója január 3-án repült volna Budapestről Belgiumba, de nem engedték fel a gépre. Belgium ugyanis december 31-én piros zónába sorolta Magyarországot, a Ryanair viszont nem értesítette az utast a beutazási szabályok változásáról, így a becsekkolást végző földi kiszolgáló személyzet küldte haza őt, mert nem volt 48 óránál frissebb negatív PCR-tesztje.

A cikkben felhívják a figyelmet arra, hogy a hasonló helyzetek elkerülésének érdekében utazás előtt érdemes naponta ellenőrizni a Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Tájékoztatóját. Ezen pontosan és naprakészen követhető, hogy melyik országban milyen szabályozásokra számíthat az odautazó. 

A lap azt is összeszedte, hogy jelenleg mely országokra vonatkoznak a legszigorúbb szabályozások. Eszerint Nagy-Britanniába sem be, sem onnan ki nem lehet utazni, Dániába Magyarországról most nem lehet légi úton eljutni, de aki szárazföldön utazik vagy máshonnan repül, az 72 óránál nem régebbi negatív teszteredménnyel beléphet, de csak hivatalos indokkal, mint például munka, hallgatói jogviszony vagy üzleti cél. Az érdemi indokot a dán rendőrség honlapján kell regisztrálni.

Aki Németországba készül, annak utazás előtt egy regisztrációs adatlapot kell kitöltenie, majd az érkezést követően kötelező 10 napos házi karanténba kell vonulnia, amely negatív teszteredménnyel 5 napra rövidíthető le. Olaszországba szintén csak 48 óránál nem régebbi, negatív PCR teszttel, Szlovákia pedig csak 72 óránál nem régebbi negatív teszttel lehet beutazni. A hatóságok itt csak az angol, német, cseh, vagy szlovák nyelven kiállított RT-PC tesztek eredményét fogadják el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek