Kiszámolták, mennyi repülőútvonal tűnt el idén Európa felett

  Az Airport Council International (ACI Europe) éves jelentése szerint 2020 első kilenc hónapjában a koronavírus miatti korlátozások és járattörlések hatására több mint 6000 légi útvonalon szűnt meg a közlekedés Európában - adja hírül a schengenvisainfo.com.

  Alvó utas a Madrid-Barajas reptéren, októberbenForrás: AFP/Oscar Del Pozo

  A jelentés, kiemeli, hogy a járvány a legsúlyosabban az EU és az Egyesült Királyság reptereit sújtotta, melyeknek áprilisban szinte minden más reptérrel megszűnt a közvetlen összeköttetésük. A kapcsolatok legnagyobb csökkenését szeptember óta a következő repülőtereken regisztrálták:

  Madrid-Barajas, Spanyolország - 71 százalékkal
  Róma-Fiumicino, Olaszország - 70 százalékkal
  München, Németország - 68 százalékkal
  London-Heathrow, Egyesült Királyság - 68 százalékkal
  Frankfurt, Németország - 67 százalékkal

  A nagyobb repülőterek mellett a kisebb regionális repülőterek is megszenvedték a járványt, ami a közvetlen összeköttetéseik drasztikus csökkenésében is megmutatkozik. A leginkább érintett regionális repülőterek a következők voltak:

  Linz, Ausztria - 96 százalékkal
  Treviso, Olaszország - 95 százalékkal
  Vaasa, Finnország - 91 százalékkal
  Quimper, Franciaország - 87 százalékkal
  Newquay, Anglia - 86 százalékkal
  Shannon, Írország - 83 százalékkal
  Burgas, Bulgária - 82 százalékkal

  A belföldi piac nagysága és viszonylagos dinamikája miatt az orosz és a török repülőterek közvetlen összeköttetései ellenállóbbnak bizonyultak, kisebb veszteségekkel számolhatott Moszkva-Domodedovo (12 százalékkal), Szentpétervár (26 százalékos csökkenéssel), Moszkva-Vnukovo (28 százalékos csökkenéssel) és a török Isztambul-Sabiha Gökçen (33 százalékos csökkenéssel).

  A közvetlen összeköttetések mellett az átszállásos kapcsolatok hiánya is feltűnő ugyanakkor, szeptemberre mindössze ezek 16 százaléka állt helyre Európa 6 legnagyobb repterén.

  Egy korábbi, novemberben közzétett jelentésében az ACI Europe rámutatott, hogy az Európai Unió, Izland, Norvégia, Svájc és az Egyesült Királyság repülőterein az utasforgalom körülbelül 81 százalékkal esett vissza a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. Addig az európai repülőterek mintegy 1,5 milliárd utast veszítettek az év elejétől kezdve, Európa 20 legnagyobb repülőtere 3 milliárd euróval kisebb költséggel működik.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Ezek is érdekelhetnek