Nem szállnak fel többé a British Airways Egek Királynőjének is becézett gépei

Azonnali hatállyal kivonja összes Boeing 747-400-as gépét a British Airways, a légitársaság a koronavírus-járvány által okozott globális krízis következtében döntött így. A  dolgozókat egy belső levélben tájékoztatták arról, hogy a pandémia miatt ideiglenesen leállított 28 darab Boeing 747 - 400-as repülőgép már nem tér vissza a kereskedelmi forgalomba.

A Boeing 747-400-as típus korszaka a nagy üzemanyag-fogyasztása miatt leáldozottForrás: Makaristos/Wikipedia

A járvány következtében a légiközlekedésben kialakult új gazdasági környezetben az utasok és dolgozók körében is rendkívül népszerű Boeing 747-esek már "egy másik korszak repülőgépeinek" számítanak, így a nagyobb üzemanyag-fogyasztásuk és a magasabb karbantartási költségeik miatt már nem fenntarthatók.

A British Airways eredetileg úgy tervezte, hogy 2024-ig üzemelteti az ikonikus, négyhajtóműves típust, ezért a meglévő repülőgépek fedélzetét nemrégiben jelentős beruházással újították fel és modernizálták.

A repülés iránti kereslet a hosszútávú útvonalakon leghamarabb 2023-ban térhet vissza a tavalyi szintre a meghatározó iparági szervezetek szerint. A jelentősen és tartósan lecsökkent kereslet miatt pedig a hosszútávú útvonalakon az új generációs, kéthajtóműves, szélestörzsű repülőgépek, a Boeing 787 Dreamlinerek és az Airbus A350-esek repülnek a jövőben, ez hozzásegíti a légitársaságot, hogy 2050-re elérje a nettó zéró szén-dioxid-kibocsátási célt.

Az eddig használt 747 - 400-asokból 1989-ben érkezett meg az első, 1999-ben pedig az utolsó darab a flottába.

A légitársaság a mintegy 50 év alatt összesen 105 gépet üzemeltetett a típusból.

Tavaly a légitársaság három Boeing 747-esét festette át három, különböző kort idéző, retró stílusban. A pandémia következtében korábban a KLM és a Qantas is bejelentette, hogy az eredeti terveknél hamarabb válik meg a típus utolsó példányaitól – írja az Airportal.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek