Hatalmas a tömeg és a káosz az amerikai reptereken

Szombat este, nem sokkal azt követően, hogy Donald Trump amerikai elnök beutazási tilalmat rendelt el az Európából érkezőkre, a szombat éjjeli órákban hatalmas tömeg gyűlt össze a legforgalmasabb amerikai repülőtereken – írja cikkében a Business Insider.

O'Hare nemzetközi repülőtér március 13-án, Donald Trump bejelenti az utazási tilalmat az Európából érkezőkreForrás: AFP/2020 Getty Images/Scott Olson

A nemzeti vészhelyzet bejelentése után, az Európából visszatérő utasok a közösségi csatornákon fotókat és videókat kezdtek posztolni a hatalmasra duzzadt tömegről a chicagói O'Hare, a virginiai Washington Dulles és a texasi Dallas/Fort Worth nemzetközi repülőtéren. A közegészségügyi szakértők megdöbbentek a látottakon, a sajtó helyszínen dolgozó munkatársainak nyilatkozva elmondták,

"az óriási tömeg tökéletes lehetőséget kínál a koronavírus terjedésére".

Az USAToday szerint nagy a káosz, hosszúak a sorok; Carl Bergstrom, a Washingtoni Egyetem biológia professzora Tweet-bejegyzésében a reptéren összezsúfolódó hatalmas embertömeg kapcsán csak ennyit írt: "Teljesen világos, hogy ez a politika és a tervezés abszolút kudarca. Mindezt teljes mértékben el lehetett volna kerülni. És akkor mostantól kezdve *minden kétséget kizáróan* felpörög a COVID19-koronavírus járvány az USA-ban".

A március 13-án éjféltől kezdődő korlátozások eddig nem vonatkoztak az Egyesült Királyságra, vasárnap reggel óta azonban a Konzuli Szolgálat weboldalán már azt lehet olvasni, hogy az Egyesült Államok március 16-án, hétfőn éjféltől beutazási tilalmat rendelt el azon külföldi állampolgárok tekintetében is, akik az Egyesült Államokba történő belépés előtt az Egyesült Királyság vagy Írország területén jártak. 

A korlátozás nem vonatkozik az Egyesült Államok állampolgáraira és közvetlen családtagjaikra, illetve a tartózkodási engedéllyel rendelkező állandó lakosokra és közvetlen családtagjaikra. Azonban a Business Insider vasárnap reggeli cikkében arról ír, hogy az összes ilyen, Európából érkező járatot arra a 13 nagyobb amerikai repülőtérre irányították át, ahol az utasokat fokozott ellenőrzés alá tudják vonni. Az amerikai Belbiztonsági Minisztérium szerint ezeken a reptereken - köztük a fentebb említett három reptéren - minden érkező utast részletesen kikérdeznek jelenlegi egészségi állapotáról és korábbi kórtörténetéről, és mindenkit 14 napos önkéntes karanténba irányítanak.

A reptéren várakozó egyik utas a chicagói WGN News csatornának adott interjújában azt mondta, hogy  négy órát várt a reptéren arra, hogy leszállás után átessen a vám- és egészségügyi hatósági vizsgálaton. Illinois állam kormányzója, J. B. Pritzker miután meglátta a chicagói O'Hare reptéren kígyózó sorokat, szintén egy Tweet-bejegyzésben üzent Donald Trumpnak - utalva egyben arra is, hogy ez az egyetlen kommunikációs csatorna, amin elérhető -, bejegyzésében pedig a helyzetet elfogadhatatlannak nevezte, és azonnali megoldást követelt az amerikai elnöktől. 

Mindeközben az O'Hare repülőtér is megszólalt a Twitteren a kialakult helyzet kapcsán, és jelezte, hogy a személyzettel együtt azon dolgoznak, hogy a kisgyerekes családok és az idős emberek elsőbbséggel jussanak túl ezen az átvilágításon. A bejegyzésükben hozzátették, szendvicset és palackozott vizet is biztosítanak azok számára, akik "a szokásosnál hosszabb vámkezelési sorokban" várakoznak.

Az Egyesült Államokban jelenleg (vasárnap délután két órakor) 2952 koronavírussal fertőzőtt embert, és 57 halálos áldozatot mutat az a valós idejű, interaktív térkép, amely a COVID-19 vírus terjedését mutatja világszerte

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek