A brit bíróság nem engedi, hogy harmadik pálya épüljön a Heathrow-n

Jogellenesenek ítélte a londoni fellebbviteli tanács a Heathrow repülőtér harmadik kifutópályájának megépítését, arra hivatkozva, hogy a miniszterek nem vették kellőképpen figyelembe azokat a vállalásokat, melyeket a kormány az éghajlati válság kezelésére tett - adja hírül a Guardian.

A Heathrow reptérForrás: Mario Roberto Duran Ortiz/wikipedia.org

A lakosság klímaváltozás miatti aggodalma rohamosan növekszik, Nagy-Britannia pedig törvénybe is foglalta azt a célt, hogy 2050-re elérje a nulla kibocsátást.

A kormány megszüntetheti a projektet vagy új terveket készíttethet, melyek garantálnák, hogy ezzel együtt is teljesíthetők a klímacélok, de egyelőre nem fellebbezett a döntés ellen. Nem így a repülőteret üzemeletető cég, mely megfellebbezi a végzést.

A harmadik kifutópályát 2028-ra tervezték felépíteni, és naponta plusz 700 repülőgép közlekedésével járna, ami jelentős mértékben növekelné a szén-dioxid-kibocsátást.

A bíróság határozata az első olyan, nagyobb horderejű döntés a világon, amely a párizsi klímaegyezményen alapul, és nemcsak az Egyesült Királyságban, hanem az egész világon példaértékű lehet a nagy szén-dioxid-kibocsátással járó projektek esetében.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek