Jövő kedden megbénulhat az európai légiközlekedés

Jelentős fennakadásokra, és járattörlésekre lehet számítani január 14-én az európai légtérben, miután a francia és olasz irányító szolgálatok ugyanarra a napra hirdettek sztrájkot - adja hírül az Airportal. Az Airlines for Europe a Twitteren hívta fel az utasok figyelmét arra, hogy jövő kedden dél és délután 4 óra között, a kora délutáni csúcs kellős közepén az olasz légtér várhatóan nem, a francia pedig korlátozottan fog járatokat kezelni.

A római Fiumicino reptérForrás: DV/commons.wikimedia.org

Hogy pontosan mekkora lesz a munkabeszüntetés támogatottsága, egyelőre nem ismert. A sztrájkolásban rendkívüli tapasztalattal rendelkező Franciaországban csütörtökön csatlakoztak a légiforgalmi irányító szolgálatok az országos megmozduláshoz. A franciák Emmanuel Macron elnök nyugdíjreformja ellen tüntetnek több hete.

Olaszországban is egy nagyobb sztrájksorozat része lesz a jövő keddi, bár az olasz törvények – a magyarhoz hasonlóan – elégséges szolgáltatási szintet írnak elő. De súlyosbítja a helyzetet, hogy a légiforgalmi irányítók mellett több repülőtéren – például Rómában, Bolognában, Peruggiában – is sztrájkot hirdettek, emellett a vasúti dolgozók körében is volt sztrájkfelhívás ugyanerre a napra.

Némileg könnyíti a helyzetet viszont, hogy a munkabeszüntetés nem egész napos lesz, az ENAV irányítószolgálatnál 8 órás beszüntetésre lehet számítani.

A légitársaságok azt kérték az utasoktól, hogy indulás előtt mindenképpen ellenőrizzék járatuk státuszát. Fontos információ, hogy sztrájk esetén az unió 261-es irányelve szerinti kártérítési kérelmet ugyan be lehet adni, de a sztrájkot általában vis maiorként kezelik, így a kár megtérítésére nincs lehetőség.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek