Most kevesebbet repülünk, mint tavaly ilyenkor

Hosszú idő után újra csökkent a légijáratok száma Európában októberben és novemberben az Eurocontrol friss jelentése szerint - adja hírül az Airportal. Az európai áramlásszervezésért felelős szervezet pénteken közölt adatsorai azt mutatják, hogy októberben 0,3, novemberben pedig már 1,9 százalékos mérséklődést mutattak ki az előző évihez viszonyítva a légijáratok számában. A szervezet öt évre visszamenőleg közöl statisztikát, azóta ez az első, hogy a járatszám csökkenéséről számoltak be.

A kép illusztrációForrás: Jan Vašek/pixabay.com

Az esés hátterében az Eurocontrol szerint a rosszabb gazdasági körülmények mellett a Thomas Cook csődje és a Lufthansát érintő kétnapos sztrájk is meghúzódik. Az alacsonyabb forgalom a késésekre is pozitív hatással volt, októberben 14,3 százalékkal, novemberben 37,8 százalékkal mutattak ki kevesebb késést, mint egy évvel korábban.

A gördülő éves statisztika szerint idén novemberig 5,6 százalékkal csökkent a késések száma az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. A késések többnyire továbbra is a karlsruhei központban keletkeznek, ráadásul kapacitáshiány miatt.

Érdemes azonban megjegyezni, hogy a legalább 15 percet késő járatok száma novemberben átlagosan napi 160 volt, míg egy évvel korábban még 301 ilyen járatot regisztráltak átlagosan naponta. A nyári csúcsszezonban, júliusban 2600 járat késett 15 percnél többet.

A pozitív képet azonban némileg árnyalja, hogy a repülőterek miatt a tavalyi 421 helyett idén 435 járat késett 15 percnél többet naponta a légikikötő hibájából. A legtöbb ilyen késést egyébként Amszterdamban szenvedik el a légicégek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek