Végre! A táskában maradhat a laptop a repülőtéri ellenőrzésnél

Mostantól Budapesten sem kell már a csomagból kivenni a laptopot és a tabletet a repülőtéri biztonsági ellenőrzésnél. A közelmúltban elérhetővé vált ultramodern technológiának köszönhetően a biztonsági ellenőrök úgy is el tudják végezni az átvilágítást, hogy a nagyobb elektronikai eszközök a kézipoggyászban maradnak. Európában csak néhány helyen létezik ez az újítás, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér az élen jár ebben a fejlesztésben - derül ki a cég közleményéből. 

Forrás: Ato 01/wikipedia.org

A változatlanul magas biztonsági színvonal mellett kényelmesebbé teszi az utazást a technológiai váltás, amit tegnap vezetett be a Budapest Airport. A biztonsági ellenőrzés során eddig minden nagyobb műszaki eszközt ki kellett venni a kézipoggyászból, mert az átvilágítást csak így lehetett elvégezni. A biztonsági ellenőrök akkor tudták precízen átvizsgálni az utasok műszaki eszközeit, ha azok a csomagból külön tálcára kerültek.

A technológiai fejlesztéseknek köszönhetően október 24-étől azonban nem csupán a laptopok, de a mobiltelefonnál nagyobb elektronikai eszközök – például a tabletek, fényképezőgépek vagy hajszárítók – is a csomagban maradhatnak az átvilágítás során.

Az új szabályok teljes körű, minden biztonsági sávra kiterjedő alkalmazását 5 hónapig tartó tesztelés előzte meg, hogy az október 24-ei bevezetés gördülékeny legyen. Az új rendszer még tovább könnyítheti az utasok áthaladását, és pozitív hatással lehet a már most is alacsonynak számító várakozási időre is. A Budapest Airport felmérése szerint az újítás minden nyolcadik-tizedik utast érint közvetlenül, hiszen ennyien szállítanak kézipoggyászukban olyan eszközöket, amelyeket a biztonsági ellenőrzésnél eddig külön tálcára kellett helyezni.

Forrás: ilaria piras/pixabay.com

Az eljárás teljesen újnak számít az európai repülőterek között, csupán néhány helyen vezették be eddig.

Mint Dr. Rolf Schnitzler, a Budapest Airport vezérigazgatója elmondta, más intézkedésekkel is igyekeznek gyorsítani az ellenőrzőkapukon való áthaladást, egyebek mellett megnövelték a biztonsági sávok számát, vadonatúj testszkennereket vásároltak, személyes és digitális tájékoztató eszközökkel végzik a sormenedzselést, valamint az ellenőrzési terület bejárataihoz olyan pultokat helyeztek ki, ahol az utasok előre összekészíthetik a folyadékokat.

A tegnap bevezetett technológiai újítás a kézipoggyászban szállított folyadékokra egyelőre nem vonatkozik, azokat továbbra is ki kell venni a táskákból, és zárható zacskóban a tálcára kell helyezni.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek