Gömbölyded csomagszállító robotokat teszteltek a frankfurti reptéren

A frankfurti reptér tranzitjában öt napig teszteltek egy önvezető robotot, melynek feladata az volt, hogy a kisebb csomagokat szállítsa el egészen a beszálló kapuig. Az utasoknak annyi dolguk volt, hogy a poggyászukat pakolják be a robot csomagterébe, aztán kövessék apró digitális segédjüket. A próbaidőszak alatt az utasok egy applikáción keresztül tudtak kapcsoltba lépni a robottal. A következő lépés az lesz, hogy a robot önállóan is interakcióba lépjen az utasokkal.

A YAPE tesztüzemmódbenForrás: Fraport AG/Fraport AG; 60547 Frankfurt; Germany/Stefan Rebscher

A YAPE nevű önvezető robot integrált navigációs rendszerének köszönhetően szabadon mozoghatott a terminálban. Maximum 30 kilót tud szállítani, sebessége nem haladja meg a 6 km/órát. Szenzorai segítségével érzékeli az őt körülvevő embereket és tárgyakat, így ki tudja kerüli az útjába kerülő akadályokat. A frankfurti reptéren évente 69 millió utas fordul meg, így ez különösen nagy kihívást jelentett számára.

A reptér üzemeltető Fraport célja a robottal az, hogy javítsa az utasok reptéri élményét, és csökkentse kicsit a személyzet leterheltségét. A frankfurti reptéren egyébként nem ez az első ilyen kísérlet, korábban ugyanis egy több nyelven beszélő robotfejet próbáltak ki, mely több nyelven segítette az utasokat az eligazodásban, írja az AIRportal.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek