Hepatitiszes légiutaskísérő fertőzhette meg egy American Airlines-gép utasait

Valószínűleg a járványos májgyulladást okozó Hepatitis-A vírussal fertőzödhettek meg az American Airlines egyik járatának utasai, amelyet a fedélzetén szolgálatot teljesítő egyik légiutaskísérőtől kaphattak el – írja cikkében a Business Insider.

A szeptember 21-én San Franciscóból Charlotte városába tartó gépen tartózkodók utazásukat követően kaptak értesítést arról, hogy a légitársaság egyik légiutaskísérője a betegségre utaló tüneteket mutatja napok óta, így az utazás napján a gépen tartózkodó összes utas ki volt téve a potenciális fertőzésnek.

Az amerikai szövetségi Centers for Disease Control and Prevention (CDC, magyarul: Betegség Kontrol és Megelőzési Központok) szóvivője a lapnak elmondta, hogy időközben a légiutaskísérő megerősítette a tényt, valóban fertőzött a Hepatitis-A vírusával. Ráadásul mivel több járaton is így teljesített szolgálatot, ezért minden olyan további utassal is fel kellett venni a kapcsolatot, akikkel érintkezhetett.

A fertőzöttség könnyen kialakulhat, ha egy fertőzött ember is van a környezetünkben, és az akár mosatlan kézzel érinti meg azokat a tárgyakat vagy élelmiszereket, amelyeket a szánkba veszünkForrás: Matej Kastelic / Shutterstock

Az American Airlines képviselője hozzátette, hogy utasaik és munkatársaik biztonsága érdekében egyébként is mindennapos, szoros kapcsolatban állnak a hatósággal; és bár a jelenlegi esetet nem kommentálta, azt elmondta, hogy ha a CDC értesíti a légitársaságot arról, hogy valamely alkalmazottjánál fertőzőbetegséget gyanít, akkor azonnal felfüggesztik munkavégzése alól a munkavállalót, és megkezdik a szükséges biztonsági intézkedéseket.

Jelen esetben összesen 36 utas érintett az ügyben, a megkeresettek közül 18-an már megkapták a szükséges oltásukat, a többiekkel felvették a kapcsolatot. A Charlotte városában működő Mecklenburg Megyei Közegészségügyi Hivatal legfrissebb vizsgálatai szerint azonban nincs ok az aggodalomra, a gépeken utazók semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelentenek környezetükre.

Az A vírus hepatitisfertőzés a gyomor-bélrendszer útján jön létre. A vírus a fertőzött ember székletével kerül a környezetbe, ahol nagyon stabil, sokáig életképes. A fertőzés szájon át jön létre szennyezett étel, ital, kéz, csatorna, szabad vizek közvetítésével – írja cikkében a Webbeteg, amelyben hozzáteszi, hogy a fertőzések 90 százaléka tünetmentesen zajlik, a lappangási idő pedig átlagosan négy hét. Ezután jelentkeznek a bevezető tünetek: fáradtság, levertség, rossz közérzet, étvágytalanság, hányinger, hányás, a szag- és ízérzékelés megváltozása, fogyás, mérsékelt láz, ízületi fájdalom, kiütések, sötétbarna vizelet- és világos színű székletürítés, jobb bordaív alatti fájdalom, de hasmenés, vagy székrekedés is előfordulhat.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek