Idén már ötvenszer zavarták meg lézerrel a főváros felett repülő pilótákat

  Idén körülbelül ötvenszer zavarták meg lézerfények a Liszt Ferenc reptér körzetében fel-és leszálló gépek pilótáit. Bár ez csak a fele a tavalyi számnak, így is nagyon nagy a balesetveszély.

  A kép illusztrációForrás: SD-Pictures/Pixabay

  A légiforgalmi irányítókhoz a gépek személyzetétől érkeztek be a bejelentések a lézerese zavarásról, ezt minden esetben jelentették az illetékes hatóságoknak. Nem árt tudni, hogy a kiskereskedelmi forgalomban is kapható, kézben hordozható lézerekkel akár tíz kilométerről is bele lehet világítani a pilóták szemébe, ami komoly veszélyt jelent a járatokon lévő emberek életére. Nemcsak megzavarja a gép személyzetének figyelmét a lézer, hanem akár el is vakíthatja őket, így balesetveszélyessé válhat a fel-vagy leszállás. Budapesten már arra is volt példa, hogy landoláskor a lézerfénnyel elvakított kapitánytól a másodpilótának kellett átvennie a repülő irányítását.

  A szakemberek arra számítanak, hogy a tavalyi évhez hasonlóan idén is az őszi-téli időszakban növekszik meg az esetek száma. A HungaroControl közlése szerint a a pilóták megzavarása a légi közlekedés veszélyeztetésének minősül, és akár három év szabadságvesztéssel is sújtható, írja az AIRportal.hu.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!