A holland uralkodócsalád kedvenc légitársasága ma ünnepli a 100. szülinapját

1919-ben alapították a KLM-et, amely a világ legrégibb olyan légitársasága, mely még mindig az eredeti nevén működik. A nagy bulira külön honlapot is összeraktak, ami tele van jópofa és érdekes tényekkel a légitársaság történetéről.

1919. október 7. volt a nevezetes dátum, amikor a Királyi Holland Légitársaság megszületett. Még nem is állt minden készen az indulásra, amikor I. Vilma holland királynő már a megtisztelő „királyi" címet adományozta a társaságnak, és az uralkodócsalád később is mindig ezeken a gépeken repült.

Az első gép a következő év májusában szállt fel, és meg kell hagyni, hogy ezek a repülők nagyon különböztek azoktól, amelyekhez manapság hozzászokhatunk. Képzeljék el például azt, hogy eleinte olyan gépeket használtak utas szállításra, amelyek az I. világháború alatt még bombázóként szolgáltak. Kicsit átalakították a belső teret, beraktak néhány ülést, és kész. Rádió ezeken a repülőkön nem volt, és a tájékozódást, nos, a szemükkel oldották meg a pilóták.

KLM Royal Dutch AirlinesForrás: KLM Royal Dutch Airlines/Facebook

1924-ben történt meg az első, kontinensek közötti repülés: ekkor 127 órás repülési idővel és rengeteg megállóval ért el az első KLM gép az amszterdami Schiphol reptérről Jakartába. Még rengeteg ilyen apró tényről lehet olvasni a KLM szülinapos oldalán, ahol többek között írnak a logó történetéről, de arról is, hogy milyen menüt lehetett enni a légitársaság gépein 1965-ben. Az 50-es években még minden járaton volt egy szakács, aki ott a gépen, helyben készítette el az ennivalót, és bár ez a 60-as évekre megváltozott, a KLM-nek még ekkor saját szakácsai és konyhája volt – csak épp lent a földön. Annyira jól ment a bolt, hogy ezek a szakácsok nemcsak a KLM-nek főztek, hanem további 20 légitársaságot is elláttak elemózsiával.

Forrás: KLM Royal Dutch Airlines/Facebook

És azt például tudták, hogy minden egyes KLM járaton van egy, az elnöknek címzett levél? Itt persze nem az amerikai elnökre gondolunk, hanem a légitársaság elnökére. Ha valami nagyon jó, vagy esetleg nagyon rosszul megy az út során, akkor az utasok írhatnak az elnöknek egy levelet. Ne e-mailre gondoljanak, hanem egy hagyományos, papírra írt üzenetre, mely előre meg van formázva, így az utasnak csak ki kell töltenie az üres részeket a saját gondolataival.

KLM Royal Dutch AirlinesForrás: KLM Royal Dutch Airlines/Facebook

Akik imádják a kis mütyűröket, azok pedig biztosan rá fognak kattanni a gyűjthető kis KLM házikókra. Ezek a miniatűr kulipintyók önmagukban is aranyosak lennének, csakhogy nem ilyen egyszerű a képlet, ugyanis ezek mind valamilyen híres háznak a kicsinyített másai. Megvan a kollekcióban Anne Frank és a Rembrandt ház is.

A történetek a múltról és a jelenről is szólnak, így többek között arról is, hogy odafigyelnek arra, hogy minél több járat repüljön bio üzemanyaggal, vagy arról, hogy milyen lenne a repülés, ha minden utas VR szemüvegben ülve, a külvilágot kizárva tenné meg az utat. A kísérletet elnézve azt mondhatjuk, hogy a válasz az, hogy bizarr, viszont roppant szórakoztató.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek