Kiömlött a kávé a pilótafülkében, meg kellett szakítani az utat

Kiömlő kávé miatt kellett megszakítania az útját a Condor egyik Airbus A330-as repülőgépének. A gép Frankfurtból repült a mexikói Cancúnba, és épp megkezdte az Atlanti-óceán átrepülését, amikor a pilótáknak kávét szolgáltak fel.

A kapitány is megkapta a saját frissítőjét, csakhogy azt nem az erre szolgáló pohártartóba tette bele, hanem egy kihajtható kis asztalkára. Pár perccel később az ital ki is borult, és egy része a kapitány audio vezérlőegységére folyt, ami persze rögtön meg is hibásodott. Bár azonnal felitatták a folyadékot, illetve megpróbálták leválasztani a hálózatról a károsodott egységet, de ez nem sikerült. A vezérlőegységbe befolyt kávé miatt egy idő után füst is keletkezett, ezért a pilóták elővigyázatosságból felvették az oxigénmaszkjukat.

A kép illusztrációForrás: 12019/Pixabay

Húsz perccel később már az elsőtiszt oldalán is felforrósodott és meghibásodott ugyanez a vezérlőegység, igaz, hogy ennek okát utólag sem sikerült kideríteni. Mivel a hiba komolyan akadályozta a légiforgalmi irányítással való, illetve a pilóták egymás közötti kommunikációját is, ezért a kapitány az út megszakítása mellett döntött, így végül az írországi Shannon repülőterén szálltak le. Az esetben senki sem sérült meg.

A baleset vizsgálatakor kiderült, hogy a légitársaság olyan kávéspoharakat használt, amelyek nem illettek a pilótafülkében lévő tartókba, így a gyártó ajánlása ellenére nem is használták azokat. Az események után a légitársaság változtat eddigi gyakorlatán, és megfelelő méretű poharakat fognak használni a járatokon, írja az AIRportal.hu.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek