Több mint 300 járatot töröltek Hong Kong-ban

Helyi idő szerint kedden reggel több mint háromszáz járatot törölt a hongkongi nemzetközi repülőtér vezetése, miután a légikikötőben ötödik napja ülőtüntetés zajlik – olvasható a South China Morning Post legfrissebb cikkében.

Forrás: AFP/Philip Fong

A világ egyik legforgalmasabbjának számító nemzetközi repülőterén mintegy 160 kimenő, és 150 beérkező járatot töröltek kedden. Továbbra is több száz utas várakozik a repülőtéren, akik már a hétfő éjszakát is a reptéren töltötték, mivel a tüntetők miatt az aznapi, összesen csaknem 180 járatot töröltek.
A több ezer résztvevős kormányellenes tüntetés péntektől vasárnapig is tartott. Ekkor a tiltakozók az érkező váróteremből átmentek az induló részlegre és meggátolták, hogy az utasok becsekkoljanak és részt vegyenek a biztonsági ellenőrzéseken.

A repülőtér vezetése arról nem számolt be, hogy pontosan mi indokolja a keddi járatok törlését. A végig békésen zajló ülőtüntetés résztvevőinek többsége hétfőn éjszaka már távozott, kedd délelőtt már csak egy kisebb csoport maradt a helyszínen.

A Hong Kong-ban hónapok óta tartó tüntetéshullámot a már felfüggesztett, de egyelőre vissza nem vont, a kiadatási törvény módosítását célzó törvénytervezet váltotta ki, de fokozatosan általános kormányellenes tiltakozássá alakult. A 7 millió lakosú, különleges közigazgatási státusszal rendelkező város 1997-ben a brit gyarmati uralom alól visszatért Kínához, és az "egy ország, két rendszer" elve alapján bizonyos demokratikus jogokat élvez. A tiltakozók azonban úgy látják, Peking egyre növeli a befolyását, és ezzel egy időben korlátozza a hongkongi demokratikus jogokat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek