Egyre több helyen veri ki a biztosítékot a Heathrow bővítési terve

A brit Legfelsőbb Bíróságon több ügy is folyamatban van a londoni reptér bővítésével kapcsolatban.

A Greenpeace, London főpolgármestere és helyi érdekvédelmi csoportok is tiltakoznak a harmadik kifutópálya megépítése ellen, írja az AIRportal.hu. Volt olyan helyi vezető, aki a fejlesztési tervet egyenesen katasztrofálisnak nevezte. A beruházás nemcsak a reptér bővítését eredményezné, hanem egyben sokkal nagyobb lenne a környezet-és a zajszennyezés is a környéken, így jelentősen romlana a reptér közelében lakók életminősége.

A bővítésnek sokan nem örülnek, mások a sok új munkahelyet hozzák fel érvnekForrás: cedarjet201/Pixabay

Az első meghallgatások az ügyben a héten kezdődnek el. A londoni főpolgármester, Sadiq Khan is ellenzi a bővítést. A főváros szerint a jelenleg a zajterhelésben érintett otthonok száma 673 ezerről körülbelül 973 ezerre nőne, azaz csaknem egymillió brit háztartást érintene.

Az eredeti tervek szerint a Heathrow-n 2025 és 2030 között épülne meg az új kifutópálya, tavaly nyáron az angol parlament meg is szavazta az építéshez szükséges 14 milliárd fontos összeget. Egyúttal azt is bejelentette a kormány, hogy kártérítést és zajvédelmi juttatást ad a helyi közösségeknek, amelyek körülbelül 700 millió fontot fordíthatnak a lakások és az iskolák hangszigetelésére. A bővítés 60 ezer új munkahelyet is jelentene, illetve a 2050-es évekig a reálgazdasági haszon elérné a 70 milliárd fontot is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek