Repterek, melyek megjelenésükkel is hódítanak

Vannak a világon olyan repterek, ahova már a móka kedvéért is szívesen betérne az ember, még ha nem is lapul repülőjegy a farzsebében – egyszerűen azért, mert mindig történik valami. Vannak abszolút funkcionálisak, és olyanok is, amelyek esztétikailag is nagyon sokat tudnak adni. Nem feltétlenül a legnagyobbak vagy a legforgalmasabbak esnek ebbe a kategóriába, bár, ahogy az a lenti listából is kiderül, a szépség és a hatékonyság nem kell, hogy kizárja egymást. Reméljük, újra lesz majd lehetőségünk valamelyikre becsekkolni.

Tiszta ívek, hófehér ragyogás

Az Incshoni nemzetközi repülőtér Dél-Korea legnagyobb nemzetközi repülőtere, melyet szolgáltatásai, kivitelezése és izgalmas megoldásainak köszönhetően folyamatosan a világ legjobbjai között tartanak számon. Tipikusan olyan hely, ahol jó utasnak lenni, mert a műjégpályától, a beltéri kerteken át a spa-ig minden van. Aki akar, kaszinóba mehet, aki az ország kultúrájára kíváncsi, az pedig a helyben lévő múzeumba.

Incheon International AirportForrás: Mont592/Shutterstock

A repülőtérnek két terminálja van, az egyik öt-, a másik hatemeletes. A 2-es terminált két éve nyitották meg, a cél pedig egy minél inkább környezetbarát létesítmény létrehozása volt. A hatalmas átlátszó felületek rengeteg természetes fényt engednek be, és a tetőt napelem-panelekkel szerelték fel. Minden szépen ível és kerekedik a térben, mely végtelennek tűnő, fényes fehér felületeivel szinte steril hatást kelt. Mégis, épp ennek a makulátlanságnak köszönhető az óriási épület légiessége, amelyre még rá is segít az üvegfalakon átragyogó napfény, mely a fehér síkokon megtörve ezer darabra esik szét.

Egy szép modern-tradicionális kombó

A marokkói Marrákes Menara repülőtér épületének finoman csipkézett teteje messzire benyúlik a bejáratok fölé. Mindenki ezt látja, aki megérkezik a reptérre, vagy épp a repteret elhagyva, az országot készül felfedezni.

Marrakesh Menara AirportForrás: HUANG Zheng/Shutterstock

A széles, hófehér előtető kialakítása az arab épületek stílusát idézi, és a cél pontosan az volt, hogy a tradicionális elemek is megjelenjenek egy olyan modern épületen, mint amilyen adott esetben egy reptéri terminál. Ez a csipkézett motívum a belső terekben is visszatér, de a legszebben kint, a ragyogó napsütésben érvényesül.

Nemrégiben egy új terminált is építettek a régi épület mellé, ez már egy szupermodern, tágas tér, melyben rengeteg fényes felület és szinte tökéletes gömb alakú fogadócsarnok kapott helyet. De még itt, ebben a 21. századi környezetben is mindenhol felfedezhető az iszlám építészet jellegzetes formavilága.

A hernyóalakban különcködő grúz

A Queen Tamar Airport Grúziában található. A kifejezetten kisméretű reptér apró terminálépülete a listánk legkülönlegesebb darabja. Nagy terekkel ugyanis könnyebb játszani, itt viszont egy jó ötletet kellett jól megvalósítani. És sikerült. Az I. Tamar királynő nevét viselő reptér épülete messziről leginkább egy kíváncsi hernyóra emlékeztet (közelről is), mely két ponton törik és csavarodik: egyszer a földön, egyszer pedig fel, az ég felé.

Queen Tamar AirportForrás: beibaoke/Shutterstock

A kívül-belül fekete és fehér terminál fala mindenhol átlátszó, az ügyes megoldásoknak köszönhetően azonban az árnyékolás is meg van oldva. Bár az egyik oldala – az irányítótorony – felfelé nyúlik, függőleges vonalakat sehogy sem találunk az épületen, amitől csak még természetesebb lesz a látvány.

Reptér pálmafákkal, homokkal és napfénnyel

Dubaji nemzetközi repülőtér nemcsak a régióban, hanem világviszonylatban is az egyik legforgalmasabb reptér: 2019-ben körülbelül 90 millió utas fordult meg itt. Az Egyesült Arab Emírségekben található légikikötőt könnyed terek, a fehér és a kék színek használata jellemzi. Amikor nincs ragyogó, természetes fény, akkor besegítenek a lámpák; kimondottan hangulatos például, a hullámra emlékeztető külső előtető csillagpöttyös megoldása.

Dubai AirportForrás: www.dubaiairports.ae

Nemcsak a napfényt és a víz kékjét hozták be az épületbe, de a kis épített kerteknek köszönhetően zöld növények, pálmafák, sőt, homokkal felszórt területek is vannak a reptéren.

A könnyed ívek mindenhol visszaköszönnek, és nagyvonalúan nyújtják még jobban a teret. A reptéren ráadásul olyan roppant exkluzív szolgáltatások is vannak, mint például egy kellemes úszómedence. De hát itt nem is vártunk ennél kevesebbet.

Dubai AirportForrás: http://www.dubaiairports.ae

Az ötcsillagos orosz

A Platov International Airport az első olyan orosz reptér, amely 2019-ben ötcsillagos besorolást kapott a Skytrax szakértőitől. Ez amolyan „reptéri Michelin", csakhogy ezt az angolok készítik sok-sok szempont alapján, sőt, fórumukon az utasok is megoszthatják személyes tapasztalataikat. Az öt csillag tehát azt jelenti, hogy a reptér mind a szakemberek, mind az utasok szerint szuper, és tegyük hozzá, hogy ráadásul nagyon jól is néz ki.

Platov International AirportForrás: Международный аэропорт "Платов"/Facebook

A reptér építését úgy időzítették, hogy mire a 2018-as foci-VB elindul, addigra egy bejáratott helyet találjanak az ide érkező szurkolók – így a nyitás 2017 legvégén volt. Kintről nézve elsőként az eltolt tetősíkok tűnnek fel, melyek még hangsúlyosabbak az esti megvilágításnál.

A látványon persze az is nagyot dob, hogy az épület mellett több medencét is kialakítottak, melyek szintén játszanak a térrel, így finoman a csobogók duruzsolása is hallatszik. Ezekben a nagy vízfelületekben tükröződik az épület sziluettje, melynek belsejében több helyen is találkozhatunk a híres történelmi alakokra és eseményekre reflektáló installációkkal.

Platov International AirportForrás: http://rov.aero

Díjnyertes hullámzás

A Madrid-Barajasi nemzetközi repülőtér esetében a 4-es terminál az, amire nem lehet nem odafigyelni. A 2006-ban átadott létesítmény két külön épületből áll, a főépület területe 450 ezer m². A nyitás évében a terminál elnyerte a Stirling-díjat, amely az egyik legfontosabb angol építészeti díj, és minden évben csupán egyetlen épület kaphatja meg. Az okokat könnyű megérteni.

Madrid BarajasForrás: Iakov Filimonov/Shutterstock

Az áttetsző teret légies sárga pillérek tagolják, melyek a hullámzó mennyezetet támasztják alá. Az ívek önmagukban is nagyon elegánsak, és ehhez járulnak még hozzá a jól kitalált részletek. A mennyezet ugyanis leginkább ahhoz hasonlítható, mintha egy fonott kosár mintáját néznénk nagyon közelről; sok-sok egymással párhuzamos léc fut egymás mellett, és követi le a hullámzást, melyet kerek, lamellákkal tagolt tetőablakok törnek meg szabályos közökben. Így leírva talán nem kelt vonzó benyomást a tér, de elég csak a képekre ránézni, hogy lássuk, mi jött be annyira az építészeti díjról ítélkező hozzáértőknek.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek