Rekorder 4K-s kijelzők veszik át a ferihegyi klattyogós szerepét

Véget ér egy korszak a ferihegyi repülőtéren azután, hogy eltűnnek a régi, klasszikus, lapozós menetrendi táblák. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közleménye szerint ugyanis „tűéles, 4K felbontású óriáskijelzőket” szereltek fel, mostantól ezek mutatják az induló-érkező járatokat. Ezeknek nagy előnye lesz, hogy megmutatnak majd több plusz információt is.

Az indulási oldalon kezdődtek a munkálatok, aztán az érkezési szint volt a soros. Az eredeti, „jellegzetes 'klattyogó' surrogással lapozó járatkijelző táblák" 20-30 évet éltek meg a reptéren mostanáig. A mostani 4K-s felbontású LCD-panelek már nem „klattyognak", hanem külföldi mintákat követve hang nélkül jelzik, ha késik a müncheni járat.

Képünk illusztráció.Forrás: Shutterstock/steph photographies

Az új kijelzők 11x4 méteresek, ez jelenleg európai rekordernek számít (legalábbis ezzel a technikával). Hogy rendben működjenek, erős és üzembiztos vezérlés fut a háttérben, meg is jegyzi a közlemény, hogy egy ekkora kijelző rendes működéséhez másodpercenként 8 gigabit adatot kell streamelni.

Az érkezési szinten egy kicsit amúgy kisebbek a kijelzők, mint a rekorder. Itt 5-5 darab 75 colos kijelzőn követhetjük az oslói gép érkezését. Horváth Attila, a Budapest Airport IT vezetője így örvendett és érvelt:

A korábbinál több adatot is meg tudunk jeleníteni, hiszen az utas azt is rögtön látja, hogy a járatához tartozó check-in pult melyik oldalon található.  

A közlemény hozzáteszi, a régi kijelzőket nem kukázták, hanem „értékmentő módon" szerelték le és tárolják, később akár múzeumba is kerülhet valamelyik.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek