A környék legzöldebb repülőtere lett Ferihegy

Ismét megszerezte a karbonsemleges minősítést a Budapest Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér, az üzemeltető Budapest Airport a szén-dioxid-kibocsátásban további 10 százalékos csökkentést jelentett be – írja az MTI.

A társaság hétfői közleménye szerint a reptér először tavaly érte el ezt a magas környezetvédelmi minősítést a Repülőterek Nemzetközi Tanácsának európai divíziójától, aminek lényege, hogy a repülőtér működése során keletkező széndioxid-kibocsátást teljes mértékben képes ellensúlyozni.

.Forrás: Budapest Airport

Ezeket a szigorú normákat Európában mindössze 39 repülőtér teljesíti, jórészt skandináv és olasz repülőterek, a régióban a budapesti az egyetlen karbonsemleges repülőtér - írta Hardy Mihály, a repülőtér kommunikációs igazgatója.

A Budapest Airport az elmúlt időszakban elérte, hogy a repülőtéren működő cégekkel közösen egyre több területen alkalmazzanak elektromos járműveket, számos helyen növelték az épületek és hangárok hőszigetelését, optimalizálták a vízhálózatot és a vízfelhasználást, emellett karbonkrediteket is vásároltak.

Szarvas Gábor, a Budapest Airport környezetvédelmi igazgatója szerint a program 2016-os elindítása óta közel 50 százalékkal csökkentette a repülőtér az egy főre eső szén-dioxid-kibocsátást.  

A repülőteret üzemeltető társaság bejelentette: 2019-21 között a 2016-os szinthez képest további 10 százalékkal csökkenti az egy utasra számított kibocsátást, ezért együttműködik a reptéren működő légitársaságok közül például a Wizz Airrel, földi kiszolgáló szervezetekkel, kereskedelmi, logisztikai partnereivel, valamint a légiforgalmi irányítást végző HungaroControllal, a NAV repülőtéri kirendeltségével és a Magyar Posta repülőtéri Nemzetközi Kicserélő Központjával is.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek