Rókákat alkalmaznak a madaras balesetek kivédésére a német reptereken

Kutyák, rókák és ragadozó madarak bevetésével próbálják kivédeni a németországi reptereken a repülőgépekkel ütköző madarak problémáját, amely éves szinten 1,7 milliárd euró (543 milliárd forint) kárt okoz világszerte - olvasható az MTI hírei között. Az illetékes német bizottság (DAVVL) adatai szerint csak a német légtérben évente mintegy 2100 esetben ütköznek madarakkal vagy egyéb állatokkal a repülőgépek. Az ilyen incidensek többsége ártalmatlan, ám akadnak halálos kimenetelűek is.

Az elmúlt évek legnagyobb visszhangot kapott esete az volt, amikor 2009 januárjában New York szívében, a Hudson folyó fagyos vizére szállt le egy repülőgép, miután egy kanadai lúd repült a hajtóművébe. A kényszerleszállást mind a 155 utas túlélte. Az esetről film is készült Tom Hanks főszereplésével, Sully - Csoda a Hudson folyón címmel. "Előfordul, hogy nem marad más lehetőség, mint egy figyelmeztető lövéssel elriasztani a kitartó madarakat" - mondta Cristian Hellberg, a bizottság tagja.

Lúd miatti kényszerleszállás a Hudson folyónForrás: Greg L / Wikipedia

A németországi repülőterek egy részén ugyanakkor biológiai eszközökkel igyekeznek elejét venni a problémának és megtisztítani a környéket a madaraktól: kutyákkal kergetik el a sirályokat és a ludakat, ragadozó madarakat alkalmaznak a varjak és a szürke gémek levadászására, valamint rókákkal biztosítják, hogy a kifutók semmiképpen se tűnjenek vonzó leszállópályának a szárnyasok számára. A figyelmeztető lövések kizárólag végső megoldásként dördülnek el. A különböző taktikáknak köszönhetően Németországban csökkent a madaras ütközések aránya a globális átlaghoz képest: míg világszerte 10 ütközés jut 10 ezer repülőre, addig Németországban 5,8.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek