7 tipp, hogy ne szálljunk le öregebben egy hosszú repülőút után!

Hat, nyolc, tíz, de akár 24 órán át is utazhatunk egy nagyobb út során. Jótanácsokat hoztunk, hogy ne öregedjünk hónapokat egyetlen hosszabb repülőút alatt: ötletek a nulla forintostól a megfizethetőn át a drágább termékig.

Beugorhat a régi hajspray-reklám: az utazgató üzletszasszonynak Londonban, Rómában, egyszóval ahol csak földet ér, olyan a sminkje-frizurája, mint ha most lépett volna ki a szépségszalonból. Ilyesféle ígérettel senkit nem szeretnénk kecsegtetni, szerintünk egy hosszabb repülőút után teljesen normális, ha egy picit nyúzottabb az ember. Tehetünk ugyanakkor azért, hogy az utazás kényelmetlenségei, elsősorban a repülő légterének száraz levegője ne hagyjon maradandó nyomot a bőrünkön. Írtunk már kis túlélőkalauzt hosszabb repülőutakhoz, de most kifejezetten bőrápolásról lesz szó.

Ahogy otthon ápoljuk a bőrünket, ápolhatjuk a repülőn isForrás: Flickr.com

Sminkkérdés

Aranyszabály, hogy lefekvés előtt arcot kell tisztítani, és minden sminket, sminkmaradványt eltávolítani. Egy hosszabb repülőúton tehát a legjobb, ha smink nélkül szállunk fel a gépre. Ha viszont Ön is azok közé tartozik, akik ki sem dugják az orrukat otthonról smink nélkül, segít az arclemosó kendő.

Tipp: már 400 forintért is lehet kapni 25 darabos kendőcsomagot. A legolcsóbbakkal megesik, hogy túl kicsik a kendők lapjai, és nem elég nedvesek. Mi egy kipróbáltat ajánlunk: a L'Oréal Dermo Triple Active arctisztító kendő nem kevésbé hatásos, mintha otthoni körülmények között végeznénk az arctisztítást.

Víz, víz, tiszta víz

A közel sem titkos csodafegyver, amin senki nem lepődik meg, de sokan még mindig nem figyelnek rá oda eléggé: a víz. Sokan, mivel nem éreznek szomjúságot, nem is isznak eleget (naponta minimum 2,5-3 litert). Nem lehet elégszer elmondani azt sem, hogy ezt a mennyiséget tiszta vízből ajánlott meginni, a gyümölcslevek, pláne a cukrozott levek (a legtöbb dobozos gyümölcslé hozzáadott cukrot tartalmaz), a cukros üdítőitalok, a kávé és a fekete tea éppúgy nem játszanak. Az utóbbi kettő kifejezetten dehidratál is. A vízpótlás legkellemesebb módjairól, extra minőségű vizekkel dúsított kozmetikumokról már írtunk korábban.

Tipp: a minimális vízmennyiség, amit érdemes elfogyasztani 2,5 deciliter kétóránként.

hidratálás víz palackForrás: Flickr.com

No alkohol!

A kettes ponthoz és a dehidratációhoz kapcsolódik: ha nem szeretnénk enyhén felpüffedt arccal, fejfájósan lekászálódni a gépről, a legjobb, ha kerüljük az alkoholt repülés alatt. Köztudottan könnyebben lehet becsiccsenteni már kevés italtól is a repülőn, ennek oka, hogy a repülő belterére jellemző alacsony páratartalom és az alkohol vízelvonó hatása a vérben növeli az alkoholszintet, ezért érezzük magunkat ittasabbnak ugyanannyi alkoholtól a magasban, mint szárazföldön. A másnaposság tünetei is ugyanezen okok miatt erősebbek.

Tipp: sokan a repüléstől való félelmükben, annak oldására iszogatnak fent, a gépen. Ha nagyon nagy a félsz, jobb megoldás lehet gyógynövény alapú, enyhe szorongáscsökkentőt bevenni, és felvinni magunkkal relaxációs zenét, szöveget – és pihenni.

Ugyan nem arcbőrvédelem, de kiülhet az arcunkra, ha kényelmetlen az öltözékünk
Szintén ingyenes jó tanács: ha ruhadarabjaink valahol szorítanak, a gumírozott részeken egyenesen elszorítanak, vagy csak túl merev anyagból készültek, azzal nem teszünk jót a vérkeringésünknek a hosszas ülés során. A szűk szabású darabok, merev farmerek, a bevágós övrészek, gumis ujjak nem a barátaink a repülőúton, hacsak nem szeretnénk itt-ott ellilulni. Figyeljünk továbbá arra, hogy ne legyen rajtunk sok műszálas, amiben megizzadhatunk, és kipirulhat a bőrünk. Válasszunk inkább laza pamut holmikat, bő tréningruhákat, törökbugyogót!


Jó éjszakát: szemmaszk + füldugó

Ezt talán különösebben indokolni sem kell. Bambulás és fészkelődés helyett a legjobb pihenni a repülőúton, ebben segít ez a szuperpáros. Ablak, ajtó becsuk, azaz szűrjük ki az elalvást zavaró fényeket és hangokat, ha már az otthoni kényelmes ágyunknak híján vagyunk.

Tipp: igazából nem tétel. 1500 forintért hozzájutthatunk mindkettőhöz. A szemmaszk belülről puha anyaggal bélelt, ezért kényelmes viselet.

Nem mindenkinek adatik meg, hogy ilyen kellemesen pihenjen, így érdemes megfogadni tippjeinketForrás: Flickr.com

Szezám, tárulj!

Néha nem komplex összetételű kencékben érkezik a megoldás, hanem egy teljesen természetes esszenciában. Ilyen a szezámolaj is, ami nem csak finom étkezési olaj, hanem hasznos bőrtápláló is. Nagy mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, rezet, mangánt és B1 vitamint, és nem csak hidratáló, bőrfiatalító hatása van, hanem enyhén gyulladásgátló is. Az érzékeny bőr meghálálja.

Travelo tipp
Ha csak kézipoggyásszal, hátizsákkal utazunk, figyeljünk rá, hogy csak engedélyezett űrtartalmú arcápolókat vigyünk magunkkal! Kár lenne a sok jó kozmetikumot a gépen hagyni. A legtöbb márka már árul speciális kiszerelést, mely megfelel az úti csomagba.

Tipp: a Mannában még nem csalódtunk. Ez a pici üvegcsés kiszerelés pedig kifejezetten praktikus utazáskor, az 1790 forintos ár pedig jutányos, ugyanis egy alkalommal elég csak pár csepp olajat körkörös mozdulatokkal bemasszírozni a bőrünkbe. Érdekessége, hogy nem csak a fáradt bőr táplálására, frissítésére szolgál, hanem előzetesen sminkeltávolításra is alkalmas egy kis vattakorong segítségével. Zsíros bőrre nem ajánlott a használata.

Arcbőr-relax: körömvirág & aloe vera

Íme a megoldás, amiben két szupererő egyesül (sőt, a tippünkben ajánlott krémben még több). A körömvirág és az aloe vera külön-külön is nyugtató, tápláló hatású. Mindkét növényi kivonatot használják sebesülésekre, égett bőrre is, olyannyira hatékonyak ezen a téren. A repülő száraz levegőjét és a fent uralkodó alacsony légnyomást az érzékeny bőrűek gyakran megérzik, és bőrpír, száraz, piros foltok jelenhetnek meg az arcukon. Ilyenkor érdemes illatanyagmentes kozmetikumot használni, mert a parfümös összetevők további irritációt okozhatnak.

Tipp: szintén egy magyar terméket ajánlunk, a Zelka bőrápoló krémet. A már említett két főkomponensen kívül még öregedésgátló szőlőmagolajat, tápláló sheavajat és ligetszépe olajat. Gyorsan felszívódó krém, így még kényelmetlenebb körülmények között is könnyen alkalmazható. A 2390 forintos ár pedig igen kedvező az 50 ml-es krémért.

Mindig jó, ha van a kézipoggyászban: arckrémForrás: Flickr.com

Szemeket becsukni, és fújni: damaszkuszi rózsás arcpermet

Ha egy igazán jó arcpermetet beszereztünk, már csak egy dologra kell nagyon ügyelni: ne fújjuk az arcunkra hipp-hopp alatt az egészet. Nagy a kísértés, nem csak az üde illataik miatt, hanem mert nagyon kellemes, frissítő érzés kíséri a felvitelt. A felfrissülés érzete mellett az arcpermet nyugtatja is az arcbőrt (az általálunk ajánlottban a finom illatot a damaszkuszi rózsa adja, a bőrnyugtató komponenseket pedig az aloea vera és algakivonat). A lényeg, hogy olyan komplex hatású kozmetikumot válasszunk, amelynek az összetevői együttes erővel hidratálják, táplálják, nyugtatják a bőrt.

Tipp: egy itthon nemrég debütált dél-koreai márka, a Chok Chok damaszkuszi rózsavizes permete 90%-ban bio összetevőkből áll, ez indokolja az árát is, illetve az előállításának a menete. Egy természetes fermentációs eljárással készül, amelynek során a növényi összetevők nem veszítik el a hatóanyagtartalmukat, hanem ezek koncentrálódnak a szérumban. Persze a leghatékonyabb, ha egy alapos arctisztítás után használjuk, de nem kizárólag úgy működik. Útközben, akár kicsit izzadtan, de még sminkre is fújható! Ára: 9800 Ft a webshopból.

Hidratálás leszállás után

Ne higgye azt, hogy a fentiekkel véget is ért a dolog, hiszen új környezetben, esetleg egzotikus helyeken további kihívásokat érik majd bőrét, nem is beszélve a tenger, a napsütés és a partmenti szellő együttes hatásairól.

Ha pénztárcája engedi, hogy luxuskozmetikumok között is nézelődjön, érdemes bepakolni a La Prairie pompás hidratáló-feszesítő maszkját, a hármas hatású hidratáló szérumról nem is beszélve, melyek jelentősen javítják a bőr vízmegkötő képességét.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek