Visszavonták az Uber engedélyét Londonban - hatalmas tiltakozási hullám indult el

Visszavonták az Uber engedélyét Londonban - hatalmas tiltakozási hullám indult el.

Néhány óra alatt csaknem félmillióan írták alá az Uber londoni engedélyének megvonása ellen tiltakozó petíciót - írja az MTI.

A londoni tömegközlekedést irányító városházi szervezet, a Transport for London (TfL) pénteken közölte az amerikai székhelyű vállalat londoni érdekeltségével, hogy nem állít ki számára új szolgáltatási engedélyt, miután a cég jelenlegi jogosítványa szeptember 30-án lejár.

A bejelentés szerint a TfL arra a megállapításra jutott, hogy az Uber nem teljesíti a felelősségteljes vállalati tevékenység kritériumait, és ez számos közbiztonsági problémát vet fel. A hatóság aggályosnak tartja például, ahogy a cég az utasok elleni, súlyos bűncselekményekről szóló bejelentéseket kezeli. A TfL emellett nem tartja megfelelőnek az Uber hozzáállását a sofőrök biztonsági háttérellenőrzéséhez, és azt sem, ahogy a vállalat a vezetők orvosi alkalmassági igazolásait beszerzi.

A döntés hatalmas tiltakozási hullámot indított el Londonban. A közösségi portálokon rengeteg felhívás jelent meg a hírhedten drága, hagyományos londoni taxik bojkottjára, mivel a széles körben elterjedt vélemény szerint az Uber engedélyének visszavonásáról hozott döntés a helyi taxis szervezetek nyomására született.

Fotó: Automobile Italia / Flickr

Az Uber fellebbezett a végzés ellen, ezzel egyidőben pedig felhívást tett közzé a change.org petíciós portálon. Eszerint ha a döntés érvényben marad, negyvenezer sofőr veszti el a munkáját, és londoniak milliói maradnak kényelmes, megfizethető közlekedési lehetőség nélkül. A kitiltásról szóló döntés megváltoztatását követelő petícióhoz, amelyet Sadiq Khan londoni polgármesternek juttatnak el, szombat délig több mint 490 ezren csatlakoztak.

Az Uber 2012 óta van jelen Londonban, és azóta 3,5 millió londoni töltötte le a kocsirendeléshez szükséges mobil alkalmazást. A TfL közölte: amíg a fellebbezési folyamat tart, az Uber folytathatja működését Londonban.

Természetesen nem ez az első eset, hogy ki akarják tiltani az Uber-t egy nagyvárosból: legutóbb Rio de Janeiro utcáin tüntettek a cég ellen a taxisok, hatalmas közlekedési káoszt okozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek