Egymás után fordítják vissza a magyarokat az USA határán

Egymás után fordítják vissza a magyarokat az USA határán

Az Egyesült Államok határellenőrzésének szigorodása miatt az elmúlt hónapokban rendkívüli mértékben növekedett a repülőtéren visszafordítottak aránya - közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM).

 

Fotó: Allen J. Schaben - Europress /Getty

A határőrség tájékoztatása szerint a visszafordítás azért nőtt meg rohamosan az elmúlt napokban, mert többen nyári idénymunkára érkeznek az Egyesült Államokba munkavállalásra nem jogosító, kizárólag turista célú vízummentes tartózkodást biztosító ESTA-val. A közlemény szerint az ESTA-val utazók többsége nem tudja vagy nem vesz róla tudomást, hogy ezen beutazási engedély kizárólag turisztikai célt szolgál, minden más célú beutazáshoz az annak megfelelő vízummal kell rendelkezni.

A tárca felhívta a munkavállalási céllal az Egyesült Államokba induló magyarok figyelmét arra, hogy csak és kizárólag a megfelelő munkavállalási vízummal induljanak útnak. Csütörtök reggel Kumin Ferenc New York-i főkonzul beszélt e trendről a Kossuth rádió 180 perc című műsorában, megemlítve: a határőr dönti el, hogy az, aki turistaként érkezik az országba, beléphet, vagy fennáll annak gyanúja, hogy valójában illegálisan munkát akar vállalni. (Beutazási, tartózkodási és munkavállalási feltételekről bővebben a Konzuli Szolgálat oldalán olvashat.)

Mint mondta, a legális amerikai munkavállaláshoz szükséges iratok megszerzése akár évekig eltartó, "hihetetlenül bonyolult" procedúra, ugyanakkor sok - szervezett bűnözői körök által megtévesztett - ember abban a tudatban kel útra, hogy teljesen szabályosan dolgozhat a tengerentúlon, így kiszolgáltatott helyzetbe kerül.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek