A Skytrax kihirdette a világ legjobb légitársaságát

A Skytrax kihirdette a világ legjobb légitársaságát

 

A londoni Skytrax intézet által végzett szavazáson kihirdették a világ legjobb légitársaságait, és ezúttal adódtak meglepetések. A tavalyi győztes, mely a TripAdvisor szerint is a legjobb, például csak a negyedik helyen végzett – írja a Condé Nast Traveler.

Hong Kong-ból száll fel épp a Qatar Airways gépeFotó: Christian Junker / Flickr.com

A légiközlekedés Oscarjának is nevezett World Airline Awards-ot (Légitársaságok világdíja) rendkívül nagyra tartják függetlensége és a szavazási folyamat átláthatósága miatt, melyet semmilyen külső hatás vagy szponzor nem befolyásol. A 2017-es díjakat százöt ország 19,87 millió szavazójának véleménye alapján osztották ki. A szavazólapon egytől ötig kellett megadni, hogy mennyire elégedettek az adott légitársasággal. Összesen negyvenkilenc kategóriában kellett szavazni, és háromszázhúsz légitársaság szerepelt a lapon.

A tavalyi győztes – egyben a magyarok kedvenc légitársasága – az Emirates tehát visszacsúszott, régi-új győztesként viszont visszatért a Qatar Airways, mely már 2011-ben, 2012-ben és 2015-ben is győzedelmeskedett. A legjobb európai légitársaság a Lufthansa, míg a legjobb fapados légitársaság az AirAsia lett. Egyáltalán nem meglepő, hogy az utóbbi időben csak botrányaival szereplő United a tavalyi évhez képest lecsúszott a top tízből.

Ilyen menő gépekkel csoda, hogy nem az első lett az ANA japán légitársaságFotó: Luke Lai / Flickr.com

A Qatar Airways győzelmét egyébként épp azután jelentették be, hogy diplomáciai döntés alapján hat arab országból kitiltották a katari gépeket (cikkünk megjelenése óta Jemen és Líbia is csatlakozott a tiltáshoz), ami azt jelenti, hogy utóbbiak az adott országok légterébe sem repülhetnek be. Ez minden bizonnyal komolyan sújtja majd a Qatar Airways bevételeit. Egyben összefügg azzal, hogy laptoppal a fedélzeten tilos repülni arab országokból és Európából is az Egyesült Államokba, illetve az Egyesült Királyságba.

A toplistások tehát a következők:

1. Qatar Airways

2. Singapore Airlines

3. Ana All Nippon Airways

4. Emirates

5. Cathay Pacific

6. EVA Air

7. Lufthansa

8. Etihad

9. Hainan

10. Garuda Indonesia

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek