Csillag alakú lesz a világ legnagyobb, 2019-ben nyíló repülőtere

Csillag alakú lesz a világ legnagyobb, 2019-ben nyíló repülőtere

 

Új repülőteret kap Peking: 2019-ben nyit meg a Daxing International Airport, mely kínai források szerint a világ legnagyobb területű repülőtere lesz - írta az Airportal.

Az egyelőre csak Daxing névre keresztelt nemzetközi repülőtér a megnyitásakor évi 45 millió utas kezelésére lesz képes, de két lépcsőben eléri majd az éves 100 milliós kapacitást. Kezdetekben a forgalom négy futópályán zajlik majd, később még három futópálya épülhet.

A repülőtér terminálépülete csillagot formáz, Zaha Hadid iraki származású brit építész tervein öt légi oldali és egy földi oldali móló szerű épületnyúlvány egy hatalmas, üvegtetejű központi csarnokban találkozik. Az építész szerint ez az elrendezés hatékonyabb és gazdaságosabb üzemeltetést tesz lehetővé, jobb utazási élményt nyújt, könnyebb lesz benne a tájékozódás, mely nagyban megkönnyíti az átszálló utasok életét.

A csillag alakú elrendezésnek köszönhetően a legtávolabbi beszállókapu is kevesebb mint 600 méterre van az épület üzleteknek és éttermeknek is helyet adó központi csarnokától, ez az üzemeltető szerint jelentősen kisebb gyaloglási távolságot jelent a hasonló kapacitású ázsiai és európai repülőtereknél.

A repülőtér 46 kilométerre fekszik majd Peking központjától, de a megépülő gyorsvasúti összeköttetésnek köszönhetően mindössze fél óra lesz az út a városközpont és a reptér között. Az új repülőtér fejlesztésére azért van szükség, mert az országban tapasztalható légi közlekedési boom következtében a jelenlegi pekingi repülőtér az elmúlt években rendkívül zsúfolttá vált. A megnyitást követően a China Eastern és a China Southern légitársaságok átköltöznek az új repülőtérre, az Air China viszont a régi, Beijing Capital International Airporton marad.

Újabb cikkünk ebben a témában:

Leszállt az első utasszállító a világ leghaszontalanabb repülőterén 
Szent Ilonára eddig is kalandos úton lehetett eljutni, és ez most sem fog változni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek