Jövő nyártól ismét lehet közvetlen járat az USA-ba

Jövő nyártól ismét lehet közvetlen járat az USA-ba

 

A 2018-as nyári menetrend kezdetétől ismét létrejöhet a közvetlen összeköttetés Budapest és az USA között. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér üzemeltetője összesen hét légitársasággal folytat tárgyalásokat a közvetlen transzatlanti járatok újranyitásáról - ezt Bogáts Balázs, a Budapest Airport járatfejlesztési vezetője nyilatkozta a FlightGlobal szaklapnak Belfastban, a Routes Europe konferencián.

New York-i MetropolitanFotó: Tips / Marvin Brigitte Newmann / Northfoto

A repülőtér üzemeltetője az európai és amerikai légitársaságok mellett olyan harmadik országbeli légitársaságokkal is tárgyal Budapestet New Yorkkal vagy Chicagoval összekötő közvetlen járatokról, amelyek az útvonalat az ötödik szabadságjog intézménye alapján üzemeltetnék.

Az ötödik szabadságjog intézménye (fifth freedom right) keretében a légitársaságoknak megállapodások útján lehetősége nyílik olyan járatokat üzemeltetni, amelyek a légitársaság bázisáról repülnek egy másik országba, majd onnan folytatják útjukat egy harmadik országba - írja az Airportal, miközben az Emirates légitársaságot hozza fel példaként, amelynek Dubaj-Budapest járata a jövőben Budapestről tovább közlekedhetne akár New Yorkba, és ugyanezen az útvonalon vissza. Az ötödik szabadságjog értelmében pedig a légitársaság minden egyes szakaszra, tehát a Budapest-New York és a New York-Budapest szakaszra is értékesíthet majd repülőjegyeket.

Jó pár éve nincs közvetlen járat

Ezt az útvonalat egyébként 2008-ig a Malév járatai, majd szezonálisan az American és a Delta légitársaság szolgálta ki. A Malév 2012. februári csődjét és a balkáni irányból Budapesten átszálló forgalom teljes eltűnését követően azonban megszűnt a közvetlen összeköttetés New Yorkkal.

Fotó: Giuseppe Masci / Northfoto

Jelenleg több európai nagyvároson keresztül, átszállással juthatunk el a John F. Kennedy International (JFK) vagy a LaGuardia (LGA) repterekre. A jegy árán kívül érdemes figyelembe vennünk az átszállási időt, mert a hazaúton, egy több mint tíz órás repülés után senki sem vágyik arra, hogy még órákat kelljen a reptéren töltenie. Persze a másik végletet is kerüljük el. Sok stressztől kíméljük meg magunkat, ha olyan csatlakozást választunk, amivel nincs kicentizve az átszállásunk.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek