Minket is érinthet az Egyesült Királyság terrorveszély miatti korlátozása

Minket is érinthet az Egyesült Királyság terrorveszély miatti korlátozása

 Március 21-én életbe lépett a Trump-kormányzat döntése arról, hogy a Közel-Kelet és Észak-Afrika nagyvárosaiból érkező non-stop járatokon tilos a fedélzeten a mobiltelefonnál nagyobb elektronikus eszközöket használni. Most úgy tűnik, az Egyesült Királyság is bevezeti ezt a korlátozást – írja a One Mile At A Time.

Az indok: terrorveszély.
„Az eredetileg az Egyesült Államokból indult tiltás alapja, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok gyanúja szerint a terrorista szervezetek – elsősorban az Iszlám Állam (IS) – már képesek arra, hogy egy számítógép akkumulátorának álcázzanak egy bombát. Igaz, a számítógépeket átvilágítják, esetenként a működésüket is ellenőrzik a felszállás előtt, nem világos, hogy működőképes laptopokba is képesek-e a terroristák bombát rejteni úgy, hogy azt az eddigi átvizsgálással ne lehetne felfedezni" – írja az Index.

 Nagy-Britannia azonban némiképp eltérő szabályokat vezetne be. Egyrészt úgy tűnik, inkább a kütyü méretét veszi alapul a korlátozás során, másrészt csak részben egyeznek a korlátozás alá eső kiindulási városok az USA-tiltólistáján találhatókkal. Az Egyesült Királyság korlátozásának értelmében tilos a fedélzetre vinni 16 centiméternél hosszabb, 9,3 centiméternél szélesebb, és másfél centiméternél vastagabb elektronikus eszközt. Az Egyesült Királyság az alábbi országokból érkező járatokon tiltja ezeket a kütyüket: Egyiptom, Jordánia, Libanon, Tunézia, Törökország és Szaúd-Arábia.

A korlátozásra vonatkozó biztonsági indoklások nem adnak választ arra, hogy amennyiben egy, a tavalyi szomáliai repülőgépen használthoz hasonló robbanóanyagot rejtettek el egy laptopnak látszó dobozban, miért lenne biztonságosabb, ha az a csomagtérben robban fel. A szomáliai gép esetében ugyanis az történt, hogy a merénylő a biztonsági ellenőrzőponton történő áthaladás után kapta meg a táskát. Az sem derül ki a hatóságok közleményéből, hogy mi a különbség biztonság tekintetében egy mobiltelefon és egy hasonló méretű e-olvasó között.

Ezt a csendéletet egyes járatokon már nem állíthatjuk össze a fedélzeten egy fotó erejéig Fotó: Northfoto / NorthfotoForrás: Travelo

 Szakértők szerint a szigetországbeli döntés jelentős káoszt fog okozni a repülőtereken. A korlátozás az angliai járatokon naponta átlagban ötezer utast fog érinteni. A korlátozás ugyanis azokat is érinti, akik mondjuk Hong Kongból isztambuli vagy Fokvárosból casablancai átszállással érkeznek Londonba. Ebben az esetben ők már az út első szakaszán sem tarthatják majd maguknál a mobiltelefonnál nagyobb kütyüjeiket. Az USA esetén ráadásul mindig tengerentúli járatokról beszélünk, ahol van lehetőség feladni a poggyászt. Az Angliába induló egyes fapados járatokon viszont kizárólag kézipoggyásszal lehet utazni. Ez utóbbi kérdésre a szabályozás egyelőre nem kínál megoldást. Több utas amiatt is aggódik, hogy a csomagból kilopják értékes eszközeiket – figyelmeztet az Independent.

Ennél fontosabb emberi jogi kérdéseket is felvet a két ország korlátozása – világít rá a Mashable cikke. A poggyászban feladott laptopokat és egyéb eszközöket ugyanis a reptéri biztonsági szolgálat átvizsgálhatja. Sőt, nem csak átvizsgálhatja, de pontosan tudni is fogja, hol kell keresnie, és hogy mely csomagokban talál ilyen eszközöket. Képzeljük csak el, hogy egy újságíró vagy bármilyen más szakember laptopja milyen bizalmas adatokat tartalmazhat. És a modern technika vívmányainak köszönhetően a hatóságoknak már a jelszóra sem lesz szüksége ahhoz, hogy a kütyükön tárolt adatokhoz hozzáférjenek. Úgy tűnik tehát, hogy a korlátozás nagy terhet ró majd mind a repülőterekre, mind az ártó szándék nélkül utazó utasokra.

 

Újabb cikkünk ebben a témában:


Így kerülik meg a légitársaságok a korlátozást - 2017.03.26.
Az Emirates kitalált egy megoldást, a Turkish Airlines pedig már át is vette.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek