A szatellittel felszerelt müncheni terminál lett a világ legjobbja

A londoni Skytrax Intézet a 2017-es World Airport Awards szavazásán a müncheni repülőtér 2-es terminálját választotta a legjobbnak a világon. Az eredmény a világ 550 repülőterének közel 14 millió légi utasa által kitöltött kérdőív összesítése alapján született meg.

 A 2003-ban megnyitott 2-es terminál a tavalyi év során bővült: 2016 áprilisában nyílt meg a szatellitépülete, amely 11 millióval 36 millió fölé növelte a terminál utaskapacitását. A 2-es terminált a müncheni repülőtér és a Lufthansa 60:40%-os tulajdoni megoszlású közös vállalata üzemelteti. A tavaly áprilisi terminálátadó ceremóniáján mi is jártunk, ebben a cikkben mutatjuk, hogy akkor mit láttunk.

Fotó: Lufthansa Csoport / Yorck Dertinger

 

A Müncheni Repülőtér a Lufthansa bázis repülőtere, számunkra már csak azért is fontos, mert Budapestről ide közlekednek a közvetlen Lufthansa járatok. Ezeket és a Star Alliance szövetség 28 légitársaságának repülőjáratait a Terminal 2 fogadja, a régebbi Terminál 1 pedig minden olyan légicég járatait, amelyek nem tagjai ennek a szövetségnek.

A 2-es terminál kiemelkedő eredménye a World Airports Awards szerint számos ténynek köszönhető. Magas pontszámot ért el az utasélmény és az általános kényelmi színvonal kategóriákban, illetve a legjobb értékelést kapta a szórakozási lehetőségekért, és azokért a csendes zónákért, ahol az utasok olvashatnak, dolgozhatnak vagy pihenhetnek. A T2 tranzit terminálként is kimagasló pontszámot kapott: már az épület tervezésénél kiemelten figyeltek arra, hogy az utasok a lehető legrövidebb idő alatt tudjanak átszállni az egyik járatról a másikra.

Zöld és futurisztikus

A szatellitépület megnyitásával ugyanis továbbfejlődött a terminál: a világ egyik legmodernebb reptéri épülete lett. Ezt a szatellit terminált már tényleg a jövő igényeire szabták, nemcsak a világ legfejlettebb, de legzöldebb terminálépületei közé került. Részben például azért, mert az új épület 27 utashídja közvetlen be- és kiszállási lehetőséget biztosít, így az utasok busztranszfer nélkül jutnak repülőgépükhöz. A tervek szerint az egyes és a kettes terminálhoz képest a szatellit működésének önmagában 40 százalékkal lesz kisebb a szénlábnyoma. A terminál zöld megoldásairól bővebben itt olvashat.

Szatellit terminál, Bubbles BarFotó: Munich Airport

 A nyugalomra vágyó utasok 11 Lufthansa várót vehetnek igénybe a 2-es terminálban. Ezek közül öt új váró a szatellitépületben található, kilátást nyújtva a reptér forgalmi előterére. Az első osztályú várónak saját tetőterasza van, a mozgássérült utasok és a kísérő nélkül utazó gyerekek várója pedig speciális szolgáltatásokkal igazodik az utasok igényeihez.

A szatellitépületben egyébként azok az utasok is körülnézhetnek, akiknek a gépe nem onnan indul. A Lufthansa beszállókártyával rendelkező utasok földalatti vasúton juthatnak el a tavaly átadott új épületbe.

Megvan a világ legjobbja is, de Ferihegy sem szégyenkezhet

Ugyanakkor nem csak a müncheni repülőtér nyert ilyen rangos díjat a Skytrax szavazásán. A párizsi Charles de Gaulle a legjobban fejlődő repülőterének járó díjat nyerte el, és idén megint a Budapest Airport kapta a legjobb kelet-európai repülőtér díját. Ezzel zsinórban negyedszerre választották a régió legjobbjának a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Az év legjobb repülőtere díjat pedig ismét a szingapúri Changi repülőtér vehette át, amelyet tavaly ősszel a Sleeping in Airports értékelő oldal is a világ legjobb repterének nyilvánított. A távol-keleti ország repülőtere 2013-óta szintén megszakítás nélkül nyerte el minden évben az elismerést.

Újabb cikkünk ebben a témában:


A Skytrax kihirdette a világ legjobb légitársaságát - 2017.06.21.
A tavalyi győztes visszacsúszott a negyedik helyre a világ legfüggetlenebb és átláthatóbb légiközlekedési szavazásán.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek