Kerek évfordulót ünnepel a Lufthansa

Kerek évfordulót ünnepel a Lufthansa

 

Ötven évvel ezelőtt ezen a napon landolt először Lufthansa gép Budapesten. Az évforduló alkalmából szeptember 8-án Ferihegyre látogat a német légitársaság Airbus A350-ese, amely a jelenlegi legmodernebb szélestörzsű repülőgép.

Az A350-esFotó: Alexandre Doumenjou / Lufthansa

Napra pontosan ötven évvel ezelőtt, 1967. augusztus 26-án landolt a Lufthansa első közvetlen járata Frankfurtból Budapestre: a „Kiel" névre keresztelt Boeing 727-30-as München érintésével érkezett a magyar fővárosba, majd innen folytatta útját Belgrádba. Alig egy évvel később már egy második járatot is indított Budapestre a német légitársaság, amely a Düsseldorf – München – Budapest – Belgrád útvonalon közlekedett. 1969 áprilisában önálló irodát nyitott a vállalat, 1971-től pedig a budapesti járatok immár Belgrád érintése nélkül közlekedtek a német városok és Budapest között. A 80-as évek végén Stuttgart, majd Berlin, később pedig Hamburg és Köln is felkerült a Budapestről közvetlen Lufthansa járattal elérhető városok listájára, a légicég pedig 1990-ben átköltözött a ferihegyi 2-es terminálra.

Az első Boeing 747 Budapesten.Fotó: Lufthansa

Heti 69 járatával jelenleg a legnagyobb, piacvezető légitársaság Magyarországon. Egyben az egyetlen, amely Magyarországon három repülőterére közlekedtet járatokat, hiszen Budapest mellett 2016 áprilisától már Debrecenbe is jár közvetlen Lufthansa-gép Münchenből, míg a nyári időszakban Lufthansa-charterjáratok repülnek Németországból Sármellékre, a Hévíz-Balaton repülőtérre.

A 130 000 embert foglalkoztató Lufthansa csoport tavaly csaknem 110 millió utast üdvözölhetett gépei fedélzetén, heti 11 738 járata segítségével pedig a világ 103 országának 308 célállomására lehet eljutni. Flottája 617 repülőgépből áll, 2025-ig pedig 205 új repülőgép érkezik a vállalathoz - derül ki a légitársaság közleményéből.

Nem csupán mérete és járatszáma miatt meghatározó a Lufthansa, számos innováció is a német légitársasághoz kötődik. Ők vezették be 2003-ban a világon elsőként a szélessávú fedélzeti internetet, amely ma már a flotta 107 tagján elérhető, ez év áprilisától pedig immár a Lufthansa, az Austrian és a Eurowings Airbus A320-as repülőgépeinek egy részén is elérhető.

2009-ben a világon elsőként a Lufthansa check-in termináljait szerelték fel rádiófrekvenciás azonosítóval egybekötött kártya- és útlevélolvasóval, amelynek köszönhetően okostelefonra letölthető beszállókártyával is fel lehet jutni a gépre.

A magyar utazók és a repülés szerelmesei számára több repülőgépet is a Lufthansa mutatott be először Magyarországon. 1985-ben a német légicég hozta el először Budapestre a Boeing 747-es Jumbót, majd 2011 októberében a világ legnagyobb utasszállítója, az Airbus A380-as a le- és felszállását csodálhatták meg több ezren.

Fotó: Alex Tino Friedel / Lufthansa

A sorozat idén folytatódik, hisz az ötvenéves jubileum alkalmából szeptember 8-án Ferihegyre érkezik a világ legmodernebb szélestörzsű gépe, az Airbus A350-es, amely géptípus még nem járt magyar légikikötőben. A gép a lezárt 1-es terminálnál parkol majd, a le- és felszállást viszont a 2-es terminál kilátó teraszáról bárki megnézheti. Az A350 a világ jelenlegi legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb nagy távolságú repülőgépe. Negyedannyival kevesebb üzemanyagot fogyaszt, és csak feleannyira zajos, mint a hasonló utasszállítók.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek